Skip to content
NLEN
Skatekeet 3 1

IDFA Junior Ochtend

.

Idfa a0 zwart press new 104

Dancing for You (Erlend E. Mo, 2015, Noorwegen, Denemarken, Zweden, 30')

Vilde wil dolgraag als eerste meisje het kampioenschap halling (een bijzondere Noorse volksdans) winnen. Met haar zieke opa als getuige.

"De halling is een bijzondere Noorse volksdans, die oorspronkelijk alleen uitgevoerd werd door mannen om te laten zien wie de sterkste was. Vilde (12) traint keihard om als eerste meisje ooit Noors kampioen te worden. In een fantastische scène halen zij en haar danscoach de meest fascinerende capriolen uit in de open lucht.

Op een graafmachine in een steengroeve, over boomstammen, langs watervallen, op berghellingen en over rotsen in de rivierbedding dansen ze voorbij. Steeds met diezelfde, ingetogen cadans. Ook in andere scènes speelt de uitgestrekte natuur een belangrijke rol. Vilde heeft er duidelijk een sterke band mee. Die heeft ze ook met haar zieke opa, die zijn kleindochter vertelt dat familie en vrienden het belangrijkste zijn in het leven.

En je goed voelen over jezelf. Uit de beelden waarin de twee samen zijn, blijkt hun diepe band overduidelijk. Voortdurend leunt Vilde tegen haar opa aan, of zit ze op zijn schoot terwijl ze zijn hand of wang aait. Ze hoopt dat de kracht die ze moet uitstralen om het kampioenschap te winnen, tegelijk ook een stimulans is voor haar opa. Zien hoe zij van het leven geniet, helpt hem hopelijk om te blijven vechten tegen de kanker.Sounds for Mazin (Ingrid Kamerling, 2012, Nederland,19')

Door een operatie zal Mazin binnenkort 'gewoon' kunnen horen. Hoe anders zal zijn leven er dan uitzien?

In het leven van Mazin staat iets groots te gebeuren. Al vanaf zijn geboorte is hij doof, maar binnenkort krijgt hij een cochleair implantaat. Als alles goed gaat, kan hij daarmee allerlei geluiden herkennen en spraak verstaan. Hij kijkt daar erg naar uit, maar tegelijk is hij een beetje bang. Wat als de operatie niet goed uitpakt, zoals bij zijn schoolvriendinnetje Katelin? Zij werd er misselijk van en wil niets meer weten van CI's. Aan de andere kant: wat als Mazins operatie wel lukt? Hoe anders gaat zijn leven er dan uitzien?

En laat hij dan zijn dove vrienden niet in de steek? Sounds for Mazin volgt het hele proces, van de aanloop naar de operatie tot de gewenning aan het horen met een implantaat, waarbij de manier waarop Mazin geluiden waarneemt steeds zo dicht mogelijk wordt benaderd. De omgang met zijn vrienden en de gesprekken die hij voert met Katelin laten tegelijk zien dat het implantaat Mazins wereld ook op andere vlakken waarschijnlijk ingrijpend gaat veranderen.Skatekeet (Edward Cook, 2015, Nederland,15')

Keet is een talentvol, eigenzinnig en energiek meisje op zoek naar een eigen plek in de door jongens gedomineerde skatewereld.

“Jíj bent alleen maar verliefd op je skateboard,” zeggen Keets vriendinnen als zij het weer eens hebben over verkering. En inderdaad, skaten doet dit stoere meisje van tien het allerliefst. Dat wordt mooi verbeeld in een licht vertraagde scène waarin is ingezoomd op haar volop genietende gezicht. De wind waait door haar haar, de zon beschijnt het. Af en toe verdwijnt ze uit beeld als ze afzet om snelheid te maken. Ondertussen is haar stem te horen: ze vertelt dat ze wel gepest werd door andere meiden omdat ze op een jongen zou lijken. Daar probeert ze zich zo weinig mogelijk van aan te trekken.

De film toont haar in skateparken, op een halfpipe, bij gelikte kantoorpanden waar ze wordt weggejaagd of terwijl ze ronddoolt in met graffiti bespoten, verlaten achterafbuurtjes. Skaten is gewoon haar ding, dat is duidelijk. Tegelijk zoekt ze aansluiting met andere skaters. En dan blijkt het toch een issue te zijn dat ze een meisje is. Jongens zijn wilder en maken stomme grapjes, vertelt ze – en de film laat het ook zien. Toch weet de nuchtere, talentvolle Keet zich een weg te banen door deze door jongens gedomineerde skatewereld, op zoek naar een eigen plek.

Details

Skatekeet 1 1
Skatekeet 2 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.