NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still The Communion of My Cousin Andrea 2

IDFA Junior: Ochtend

Het programma van IDFA voor kinderen vanaf 9 jaar, met: Buck Fever, Yaren and the Sun, The Communion of my Cousin Andrea en de klassieker Vader gezocht met varkensneusje. Stel je vragen aan de hoofdpersonen en doe mee met leuke activiteiten na afloop. Dit programma is in het Nederlands. Kaarten zijn €8,50.

poster IDFA 2021
Het ochtendprogramma van IDFA Junior voor kinderen vanaf 9 jaar: met jeugddocumentaires voor en over kinderen, bezoek van bijzondere gasten en activiteiten. Dit programma is in het Nederlands. Hoofdpersonen uit de films en de makers beantwoorden al je vragen! Naast het filmprogramma vinden er in de foyer van Eye een workshop en andere leuke activiteiten plaats. Kaarten zijn €8,50.

Programma

 • Buck Fever (Griet Goelen, Louise Van Assche, BE 2021) (17 min.)

  De achtjarige Emily Fletcher woont met haar familie op het platteland van Texas. Jagen hoort erbij in dit gezin. Aan de muren van het ouderlijk huis hangen, naast vele kruizen, diverse koppen van opgezette herten en zwijnen. Alleen van Emily hangt nog geen jachttrofee aan de muur. Ze is vastbesloten daar verandering in te brengen, maar ziet er ook wel tegenop. Is ze in staat haar angst te overwinnen?

  De makers volgen deze jonge stoere cheerleader terwijl ze leert schieten en villen, en richten zich vooral op de liefdevolle band tussen Emily en haar vader en grote broer, die haar met geduld en humor voorbereiden op haar eerste jachtpoging. Het controversiële onderwerp wordt daarnaast nog eens extra verzacht door een inventieve voice-over, die mens en dier dichter bij elkaar brengt.

 • Yaren and the Sun (Joren Slaets, Renate Raman, BE 2021) (19 min.)

  Vrolijke muziek, de zon schijnt door de bomen terwijl de tienjarige Yaren door het autoraampje naar buiten kijkt. Het lijkt het begin van een ontspannen vakantie, maar het meisje is onderweg naar het Missing You-kamp: een rouwkamp in België voor kinderen die een dierbare zijn verloren.

  Yarens moeder overleed toen ze zes was. De vader van haar vriendinnetje Kato stierf een jaar geleden. Toch heerst in het kamp een verre van zwaarmoedige sfeer, zo blijkt wanneer we een leidster met een meisje op het vrolijke nummer La Bamba zien dansen. Plezier maken mag, leren de kinderen, dat kan naast verdriet bestaan.

  De gesprekken tussen Yaren en Kato geven weer hoe zij worstelen met universele vragen: hoe geef je verdriet een plek? Is een overledene nog ergens? Bij dit kamp waar wordt gehuild en getroost, gepraat, geknuffeld en gelachen, wil iedereen die ooit heeft gerouwd zich zó aansluiten.

 • The Communion of My Cousin Andrea (Brandán Cerviño, ES 2021) (13 min.)

  Terugkijkend vindt de Spaanse, katholiek opgevoede Andrea dat haar eerste communie niet glamoureus genoeg was. Haar grote dag miste glitters. En bloemen, stapels geld en een Ferrari. Aan de hand van foto’s en video-opnamen bekijkt ze samen met haar neef, de filmmaker Brandán Cerviño, een jaar later wat er anders had gekund om deze bijzondere dag extra speciaal te maken. Tijdens hun gesprekken worden tegelijk belangrijke en serieuze vragen gesteld over het leven, en over het geloof in het bijzonder. Bestaat God eigenlijk wel? Andrea plaatst daar wel wat vraagtekens bij.

  Met behulp van creatieve montage en speelse special effects komt Andrea’s eerste communie in deze korte documentaire opnieuw tot leven. The Communion of My Cousin Andrea is een origineel en lichtvoetig portret van een opgroeiend meisje dat niet meer vanzelfsprekend gelooft wat haar wordt aangeleerd en steeds vaker voor zichzelf gaat denken. Haar persoonlijke verhaal behandelt tegelijkertijd universele thema’s: botsingen tussen generaties, omgaan met tradities en opgroeien in tijden van sociale media.

 • Father Wanted: With a Piggy Nose (Annelies Kruk, NL 2012) (17 min.)

  Haar ogen en haar lach, die heeft ze van haar moeder. Maar die wipneus, is die van haar vader? Niemand die het weet, want de dertienjarige Jaël is het kind van een anonieme donor. Als ze zestien is mag ze contact met hem zoeken, maar zo lang wil ze niet meer wachten. Jaël wil nu weten wie haar vader is. In afwachting van toestemming deelt ze haar vaderfantasie - een soort John Travolta met stoppelbaard - en vertelt ze waarom ze hem zo graag wil ontmoeten. "Die herkenning, dat vind ik heel belangrijk."

  Close-ups van Jaël en korte gesprekken met haar moeder op de bank worden afgewisseld met dromerige shots van de tiener buiten in het groen met haar hondje, of langzaam draaiend in een groot wiel. Scenarist en regisseur Annelies Kruk zoekt de zwaarte niet op, maar benadrukt de verwachtingsvolle spanning van de tiener. Lichte muziek zet de sprookjesachtige sfeer aan en Jaëls innemende lach is nooit lang uit beeld. Kom maar op, vader met varkensneusje.

  Deze film werd eerder vertoond in 2012 en is dit jaar te zien als klassieker tijdens de IDFA Junior Ochtend en Middag. Hoe het Jaël sindsdien is vergaan? Dat ontdekken we tijdens de Q&A.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

126 min.

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still Buck Fever 1
Still Yaren and the Sun 2