NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

1 2 19

IDFA - The Brink

Alison Klayman / US, 2019 / 91 min.

Nadat Steve Bannon de laan is uitgestuurd als chief strategist van Donald Trump, richt hij zijn pijlen op Europa. Hij probeert er vooraanstaande rechtse politici te mobiliseren voor zijn populistische beweging, met als doel zetels te winnen in de Europese Parlementsverkiezingen van mei 2019.

Poster idfa 2019 2 0

Met enige afstand legt regisseur Alison Klayman de inspanningen van Bannon vast. Of hij nu met Brexit-voorvechter Nigel Farage om de tafel zit, van Trump op Twitter een rechtse hoek krijgt – hij noemt hem “Sloppy Steve” – of voor een zaal met links publiek spreekt over de opkomst van het populisme, Bannon presenteert altijd een welbespraakte, charmante versie van zichzelf, niet vies van zelfspot. Subtiel wordt zijn methode ontleed. En wanneer hij inconsistent is, is de regisseur er als de kippen bij om de patronen in zijn gedrag en retoriek te ontrafelen.

Een portret van zowel Bannon als het wereldwijd opkomende populisme. Een beweging “waard om je leven aan te wijden”, volgens Bannon, iets wat hij niet gehinderd door verlies en verguizing voortzet.

Details

Regisseur

Alison Klayman

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US

Lengte

91 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

2 1 12
3 3 11