Skip to content
NLEN
Ecbb037c f2c9 4faf b8c3 6609014d7bf0

IDFA - The Gleaners and I

Op zoek naar sprokkelaars die leven van afgedankt voedsel, stuit Agnès Varda op de meest opmerkelijke figuren. Een barvrouw vertelt hoe ze vroeger het graan opraapte dat na de oogst op het veld achterbleef; niets mocht verloren gaan.

poster IDFA

Een moderne variant op deze arenlezers zijn mensen die na de druivenpluk de restanten mee naar huis nemen. Een chef-kok met een Michelinster is vaak te vinden in de heuvels, waar hij rijp fruit en verse kruiden plukt om ze diezelfde dag nog in de keuken te verwerken. Voedsel moet met respect worden bejegend, vindt hij. Toch gooien aardappeltelers enorme bergen piepers weg, te groot of te onregelmatig van vorm, terwijl ze prima te eten zijn.

Dat ontdekken een aantal scharrelaars, die in de afvalcontainer van een restaurant ook nog een lekker kippenboutje vinden. Agnès Varda brengt hen speels en liefdevol in beeld, en schroomt niet om zijwegen in te slaan als ze iets interessants tegen het lijf loopt. Een weldadig meanderende film die een verkapt zelfportret is – ook filmen is sprokkelen.(IDFA)

Details

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.