NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Yasukuni

IDFA - Yasukuni

Li Ying / JP, CN, 2007 / 123 min.

De Yasukuni-tempel in Tokio werd gesticht in 1869 om alle Japanse doden te eren die zijn gevallen in dienst van keizer en vaderland. Het gaat om zo’n 2,5 miljoen zogenoemde nationale helden, die in de tempel worden gesymboliseerd door een speciaal zwaard.

Poster idfa 2019 2 0

Sinds 1978 bevinden zich onder hen ook veertien veroordeelde oorlogsmisdadigers en is de tempel steeds meer uitgegroeid tot bedevaartsoord voor extreemrechtse nationalisten. Toen premier Koizumi de tempel in 2006 bezocht, veroorzaakte hij daarmee een internationale rel. China en Zuid-Korea vinden dat de voormalige bezetter nooit afdoende excuses heeft gemaakt.

Dat het onverwerkte oorlogsverleden in Japan – anders dan in Duitsland – nog steeds gevoelig ligt, blijkt wel uit Li Yings documentaire over de tempel en de smid die het ceremoniële zwaard vervaardigt. De geboren Chinees is de eerste om in Japan over dit onderwerp een film te maken, en hij deed er tien jaar over. Zijn stijl is neutraal registrerend, maar zijn camera staat vaak midden tussen vereerders, demonstranten en oproerpolitie.

De première, die extremistische politici eerst probeerden te verbieden, vond plaats onder zware bewaking.

Details

Regisseur

Li Ying

Productiejaar

2007

Productieland(en)

JP, CN

Lengte

123 min.

Taal

Japans

Drager

35mm

Yasukuni2
Yasukuni3