NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Ik wandel door Moskou (Georgi Danelija, SU 1963)

Ik wandel door Moskou

Georgi Danelia / SUHH, 1963 / 78 min.

Charmante feel good-komedie en het visitekaartje van menig Russisch filmtalent. De film is ook nu nog geliefd bij veel Russen, mede dankzij de optimistische toon.

poster Ik wandel door Moskou (Georgi Danelija, SU 1963)

De jonge schrijver Volodja bezoekt Moskou, waar hij op sleeptouw wordt genomen door de vrolijke bouwvakker Kolja (een rol van Nikita Michalkov, de latere regisseur van onder andere Oblomov). De film volgt hun in ontmoetingen met andere jongeren, waarbij ze af en toe plaagstootjes uitdelen naar de autoriteiten, maar de toon blijft lichtvoetig en optimistisch.

Moskou is in de film een uitdijende, moderne stad met drukke straten, toeristen en architectonische hoogstandjes, de hoop van een jonge generatie op een betere toekomst wordt er in weerspiegeld.

Het scenario is van schrijver en dichter Gennadi Sjpalikov, co-auteur van I Am Twenty, ook te zien in Eye. Vadim Joesov, in de jaren zestig de vaste cameraman van Tarkovski, verzorgde het camerawerk en zag dit bekroond op het filmfestival van Cannes in 1964. Het gelijknamige liedje uit de film werd een evergreen die veel Moskovieten nog steeds mee kunnen zingen.

Lezing

Op 15 december verzorgt Mark Paul Meyer vooraf aan de film een lezing (Nederlandstalig) over leven en werk van Gennadi Sjpalikov. Mark Paul Meyer is Senior Curator bij Eye en co-curator van het Russische Dooi programma.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Georgi Danelia

Productiejaar

1963

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Ya shagayu po Moskve

Lengte

78 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Russische dooi

Rusland anno 2021: na de laatste verkiezingsoverwinning van Poetin lijken hervormingen verder weg dan ooit. Hoe anders was dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Nikita Chroesjtsjov, de nieuwe leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin, de aanzet gaf tot verandering. In de periode van de ‘dooi’ ontstonden klassiekers als Ballade van een soldaat (1959, Grigori Tsjoechraj) en Als de kraanvogels overvliegen (1957, Michail Kalatozov); een nieuwe generatie filmmakers (Tarkovski, Shepitko) trad op de voorgrond.

Lees meer
campagnebeeld Russische Dooi
still uit Ik wandel door Moskou (Georgi Danelija, SU 1963)
still uit Ik wandel door Moskou (Georgi Danelija, SU 1963)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.