Skip to content
NLEN
still uit Il bandito (Alberto Lattuada, IT 1946)

Il bandito

Alberto Lattuada / IT, 1946 / 83 min.

Als een ex-krijgsgevangene na WOII terug is in Turijn, blijkt de moraal van inwoners even kapot als de stad zelf. Eerste neorealistische productie van Albert Lattuada – met film noir-invloeden – kwam gedeeltelijk tot stand op basis van straatinterviews. Met Anna Magnani en Carla del Poggio.

poster Il bandito (Alberto Lattuada, IT 1946)

Ernesto’s ouderlijk huis is verwoest, zijn moeder is gestorven en zijn zuster is in handen gevallen van een pooier. Zo is de situatie wanneer soldaat Ernesto terugkeert uit krijgsgevangenschap. Hij probeert aan eerlijk werk te komen, maar dat lijkt vrijwel onmogelijk in een stad waar de zwarte markt en misdaad de spelregels bepalen. De weg voert naar beneden, richting moord en diefstal….

Voor het script van Il bandito liet filmer Alberto Lattuada (1914-2005) inwoners van het in de oorlog gebombardeerde Turijn interviewen over hun levens. De antwoorden waren weinig opwekkend; doorgaans levenslustige en inventieve Italianen waren gedesillusioneerd de oorlog uitgekomen.

Sociaal document

Met zijn portret van Ernesto’s neergang wilde Lattuada een sociaal document maken, als waarschuwing wellicht tegen de morele corruptie van een bevolking na vijftien jaar dictatoriaal bewind onder Mussolini. Lattuada, antifascist, wilde de cinema inzetten voor een humanistische levensvisie, waarbij de donkere kanten van het menszijn volop aandacht kregen.

"Nergens worden grondslagen van een staat beter zichtbaar dan in de bioscoop", meende de filmmaker, wiens carrière meer dan veertig jaar omspande. Lattuada was lang ietwat vergeten, nu lijkt zijn oeuvre, van neorealistisch drama tot sociale satire, misdaadthrillers en literaire verfilmingen, herontdekt te worden.

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Alberto Lattuada

Productiejaar

1946

Productieland(en)

IT

Originele titel

Il bandito

Lengte

83 min.

Taal

Italiaans, Duits, Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Alberto Lattuada

Met de herontdekking van Alberto Lattuada (1914 - 2005) keert het werk van een van de best bewaarde geheimen van de Italiaanse cinema terug in de aandacht. Meer dan vier decennia (Italiaanse) filmgeschiedenis omvat Lattuada’s carrière, toch is hij lang ondergewaardeerd.

Lees meer
In een close-up van een vintage geschilderde poster staan ​​een man en een vrouw op de voorgrond, op de achtergrond een kleine zeilboot op een azuurblauwe zee (campagnebeeld Alberto Lattuada: Meester naast Fellini)
still uit Il bandito (Alberto Lattuada, IT 1946)
still uit Il bandito (Alberto Lattuada, IT 1946)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.