Skip to content
NLEN
still uit Il delitto di Giovanni Episcopo (Alberto Lattuada, IT 1947)

Il delitto di Giovanni Episcopo

Alberto Lattuada / IT, 1947 / 85 min.

Zelden vertoonde film uit de neorealistische periode van Albert Lattuada is een adaptatie van Gabriele d’Annunzio’s gelijknamige novelle. Een eenvoudige klerk laat zich meeslepen door een verdorven avonturier en begaat een moord. De eerste van vier Lattuada-films waarvoor Federico Fellini coscenarist was.

poster Il delitto di Giovanni Episcopo (Alberto Lattuada, IT 1947)
Giovanni Episcopo heeft een bescheiden kantoorbaan en woont in een dito bescheiden kamer. Op een dag nemen zijn collega’s hem mee naar het café en stellen hem voor aan Giulio Wanzer, een avonturier en bedrieger.

Al gauw raakt Episcopo verstrikt in Wanzers kwade bedoelingen. Hij trouwt met Wanzers minnares Ginerva Canale– wat hij niet weet -, krijgt met haar een kind en ontdekt dan dat zijn vrouw hem bedriegt. Langzaam leidt Episcopo’s weg naar de ondergang, resulterend in de moord op Wanzer.

Volop in 't licht

Ziedaar in ’t kort de synopsis van Lattuada’s bewerking van Gabriele d’Annunzio’s gelijknamige novelle uit 1891. Een drama waarin de emoties hoog worden opgeschroefd en de wegen van het lot hun beslag krijgen – waarbij de psychologie van de personages volop in het licht staat.

De hoofdrol wordt vertolkt door Aldo Fabrizi, die de gedoemde kleine man Episcopo aangrijpend gestalte geeft. (Fabrizi had twee jaar eerder de veelgeprezen rol van de antifascistische priester gespeeld in Roberto Rosselini’s Roma, città aperta.) ll delitto di Giovanni Episcopo was ook de eerste film waarin Federico Fellini en Lattuada samenwerkten: Fellini was coscenarist.

“Het verhaal doet Russisch aan: een vertelling over vernedering, over de vernietiging van de persoonlijkheid door de liefde. Fabrizi’s vertolking is een meesterstuk.” (Alberto Lattuada)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alberto Lattuada

Productiejaar

1947

Productieland(en)

IT

Originele titel

Il delitto di Giovanni Episcopo

Lengte

85 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Alberto Lattuada

Met de herontdekking van Alberto Lattuada (1914 - 2005) keert het werk van een van de best bewaarde geheimen van de Italiaanse cinema terug in de aandacht. Meer dan vier decennia (Italiaanse) filmgeschiedenis omvat Lattuada’s carrière, toch is hij lang ondergewaardeerd.

Lees meer
In een close-up van een vintage geschilderde poster staan ​​een man en een vrouw op de voorgrond, op de achtergrond een kleine zeilboot op een azuurblauwe zee (campagnebeeld Alberto Lattuada: Meester naast Fellini)
still uit Il delitto di Giovanni Episcopo (Alberto Lattuada, IT 1947)
still uit Il delitto di Giovanni Episcopo (Alberto Lattuada, IT 1947)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.