NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Il posto 4

Il posto

Il posto

Ermanno Olmi / IT, 1961 / 93 min.

Ermanno Olmi’s debuutfilm over een jongeman die een baantje krijgt bij een grote firma is een innemende verbeelding van existentiële eenzaamheid, en een scherpe observatie van machtsverhoudingen zoals die in 1961 nog vanzelfsprekend waren. 35mm-restauratie uit de Eye-collectie.

Poster il posto

Wanneer de jonge Domenico (Sandro Panseri) uit het kleine dorpje Meda op zoek gaat naar werk in Milaan, moet hij onderaan de bureaucratische ladder beginnen van een enorm, anoniem bedrijf. De vooruitzichten zijn ontmoedigend, maar Domenico put hoop uit zijn contacten met Antonietta (Loredana Detto).

ontmenselijkt

Ermanno Olmi”s Il posto is een teder coming-of-ageverhaal en een scherpe observatie van een grootbedrijf dat de werknemers vooral ontmenselijkt. Het ontroerende en tragikomische verhaal toont een Italië op de breuklijn van oude machtsverhoudingen en de moderniteit, waarin volwassen worden vol gevaren zit.

Over Ermanno Olmi

“Een van de laatste grote filmmakers van de jaren zestig”, reageerde Martin Scorsese bij het overlijden van de Italiaanse filmmaker Ermanno Olmi in 2018. Olmi”s films zijn in Nederland waarschijnlijk minder bekend dan die van generatiegenoten als Ettore Scola en Paolo en Vittorio Taviani, maar met zijn meer dan zestig jaar omspannende carrière was hij een van de sleutelfiguren van de naoorlogse Italiaanse cinema.

neorealisme

Oorspronkelijk documentairemaker, maakte Olmi in 1961 de overstap naar fictie met zijn door het neorealisme beïnvloede speelfilmdebuut Il posto. In 1978 won hij de Gouden Palm in Cannes met L”albero degli zoccoli (in Nederland uitgebracht als De klompenboom). Tien jaar later won hij op het festival van Venetië de Gouden Leeuw met de Joseph Roth-verfilming The Legend of the Holy Drinker, ook te zien in Eye. In de hoofdrol schitterde Rutger Hauer, volgens veel critici de beste rol uit zijn carrière.

Il posto wordt vertoond op een door Eye gerestaureerde 35mm-kopie.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ermanno Olmi

Productiejaar

1961

Productieland(en)

IT

Originele titel

Il posto

Lengte

93 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
Il posto 2
Il posto 3