NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

20190225 finding tom bombadil still01 programme and site imagine

Imagine Special - Finding Tom Bombadil

De hulp van het Imagine-publiek wordt ingeroepen bij een wereldwijde zoektocht naar Tolkiens meest mysterieuze fantasiefiguur.

Imagine 2019 poster 72dpi

Hoe herken je een superwezen? Deze vraag achtervolgt Finding Tom Bombadil, een detective-documentaire over een man die op zoek is naar zijn favoriete fictieve personage in de echte wereld. Nu roept de maker de hulp van het publiek in – met een film en een presentatie over de voortdurende, wereldwijde zoektocht naar Tolkiens meest mysterieuze fantasiefiguur.

Tom Bombadil is een bijfiguur in Lord of the Rings, die van de natuur houdt en meestal onzinliedjes zingt. Hij is ook de enige op wie de Ring geen invloed heeft. In 2015 werd Joost van de Loo een holistische detective die zich toelegt op het vinden van Tom Bombadil. Hij is al jaren op zoek en heeft daarbij ook al vijf verschillende werelddelen bezocht. Joost zegt: “Op de een of andere manier viel Tom Bombadil me altijd op. Hij is zo positief en uniek; de oudste en misschien wel machtigste persoon in het universum, maar totaal niet geïnteresseerd in macht. Mijn project gaat ervan uit dat hij echt bestaat. Wij denken dat Tom Bombadil ergens op de wereld gewoon tussen de mensen leeft.”

Details