Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

beeld uit werk van Imran Channa

Imran Channa: Landscapes, Consciousness, Colonialism

Eye on Art: Imran Channa: Landscapes, Consciousness, Colonialism

Imran Channa is Eye's Artist in Residence en presenteert vanavond de werken die hij heeft gemaakt gebruik makend van de Eye-collectie. Op het programma staan de vertoning van Channa's lange speelfilm Allegory of Cave Men en een gesprek onder leiding van senior curator Mark Paul Meyer van Eye.

poster Eye on Art: Imran Channa: Landscapes, Consciousness, Colonialism
Imran Channa is gefascineerd door landschappen die de nationale identiteit weerspiegelen en daarmee ook een instrument van koloniale dominantie kunnen zijn. De afgelopen jaren werkte Channa als Eye's Artist in Residence met behulp van de collectie van Eye aan twee nieuwe werken: Promised Land en Allegory of Cave Men.

Promised Land is een interactieve driekanaalsinstallatie die de bezoeker laat dwalen door landschappen die tot in detail zijn ontworpen, geïnspireerd op films die zijn gemaakt in voormalig Nederlands-Indië.

Zijn speelfilm Allegory of Cave Men neemt ons mee op een reis door verschillende werkelijkheden, tijden en gebeurtenissen, met zeven verhalen verteld door zeven slapers in een grot in de provincie Sindh in Pakistan. Elke persoonlijke, poëtische en politieke vertelling is een reis naar een droomachtige staat, naar duistere plaatsen waar sommige waarheden verborgen zijn en wachten om te worden opgegraven. Elke vertelling wordt versterkt door een visuele collage van Nederland als voormalige kolonist, met beelden gevonden in de collectie van Eye.

Imran Channa

Imran Channa is een Pakistaanse beeldend kunstenaar, woonachtig en werkzaam in Pakistan en Nederland. Hij was Eye's Artist in Residence 2021 en werkt met verschillende kunstmedia (installatie, tekenen, schilderen, digitaal, bewegend beeld en sculptuur). Hij vestigt daarbij de aandacht op de elementen die nodig zijn voor documentatie: hoe geschiedenis wordt vastgelegd, gekaderd en vervaardigd via fotografie, archeologie en literatuur. Channa is geïnteresseerd in de rol die dit proces speelt in het verdraaien van kennis en de constructie van bewustzijn.

Artist in Residence

In 2016 vierde Eye het 70-jarig jubileum van de collectie met de lancering van een nieuw residency-programma. Vanaf 2017 nodigt Eye kunstenaars en wetenschappers uit om archiefmateriaal binnen de Eye-collectie te verkennen en creatief te hergebruiken.

The Village Detective: A Song Cycle

Het programma wordt gevolgd door de vertoning van Bill Morrisons The Village Detective: A Song Cycle (kaartjes zijn apart te koop). Een film die het leven van de Sovjet-acteur Mikhail Zharov onderzoekt nadat in 2016 voor de kust van IJsland verschillende rollen 35mm-film werden ontdekt.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

120 min.

Voertaal

Engels

Moderator

Mark Paul Meyer

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still uit Allegory of Cave Men (Imran Channa)
beeld uit werk van Imran Channa
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.