Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit In Cold Blood (Richard Brooks, US 1967)

In Cold Blood

Richard Brooks / US, 1967 / 134 min.

In Cold Blood is gebaseerd op het gelijknamige boek, waarvoor schrijver Truman Capote de moordenaars van een boerengezin interviewde. Richard Brooks maakte er een meesterlijke zwart-witfilm van die met contrastrijk camerawerk de zinloze misdaad reconstrueert.

poster In Cold Blood (Richard Brooks, US 1967)
Twee ex-gedetineerden vallen in 1959 een boerderij in Holcomb, Kansas binnen, waar ze boer Herbert Clutter, zijn vrouw en twee van hun kinderen vermoorden. De grote som geld die ze hoopten te stelen, kunnen ze niet vinden, waarna ze vluchten naar Mexico. Perry Smith en Dick Hickock komen a snel als verdachten bovendrijven en worden uiteindelijk geëxecuteerd in 1965.

In Cold Blood is gebaseerd op het gelijknamige boek, waarvoor schrijver Truman Capote de moordenaars en andere hoofdrolspelers interviewde. Richard Brooks maakte er een meesterlijke zwart-witfilm van die met contrastrijk camerawerk de zinloze misdaad reconstrueert.

Door expliciete details van de misdaad weg te laten en zich in plaats daarvan op de mentale toestand van de daders en de maatschappelijke omstandigheden te richten, slaagt de film erin, zoals Capote deed, een zekere empathie voor hen op te wekken. Ze lijken geenszins ‘natural born killers’ te zijn.

Vertoning van de digitaal gerestaureerde 4K-versie, bij de première van The Capote Tapes die ook in Eye draait.

Details

Regisseur

Richard Brooks

Productiejaar

1967

Productieland(en)

US

Originele titel

In Cold Blood

Lengte

134 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

still uit In Cold Blood (Richard Brooks, US 1967)
still uit In Cold Blood (Richard Brooks, US 1967)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.