Skip to content
NLEN
Still3 0

In het belang van de staat & De nacht van Aalbers

Voor de VARA regisseerde Theo van Gogh twee korte politieke thrillers, waarin de schimmige wereld van de binnenlandse veiligheidsdienst en de onwettelijke sprongen van een in het nauw gebrachte PvdA-politicus worden belicht. In het belang van de staat leverde van Gogh zijn tweede Gouden Kalf op. Double bill-voorstelling.

Poster 7

In het belang van de staat (1997)De Koerdische dichter Ibrahim Aziz is gevlucht uit Turkije, waar men het lidmaatschap van het Koerdisch Marxistisch Leninistisch Front aanwrijft. Met hulp van zijn advocate Wies probeert hij erkend te worden als politiek vluchteling, maar stuit op machinaties van de BVD.Thrillerschrijver Tomas Ross schreef het scenario, als acteurs koos Van Gogh onder andere Marlies Heuer, Aziz Aydin en Yoka Berretty.De nacht van Aalbers (2001)Politieke thriller over een PvdA-voorman die betrokken raakt bij een moord. Een ambitieuze journaliste probeert de waarheid te achterhalen, maar raakt verstrikt in in een web van afgeschermde belangen.Voor het scenario tekende Tomas Ross, die een indringend portret afleverde van een politicus die in zijn eigen val loopt.Met Kim van Kooten, Krijn ter Braak, Marlies Heuer, Najib Amhali en Huub Stapel. Score van Rainer Hensel.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Theo van Gogh

Op 2 november 2014 is het precies tien jaar geleden dat columnist, interviewer en filmmaker Theo van Gogh werd vermoord. Eye vertoont in de voorafgaande maand al zijn dertien speelfilms en vier van zijn favoriete klassiekers. Talkshows, live muziek en interviews kleuren het programma verder in.

Lees meer
campagnebeeld Theo van Gogh
Still5
Still1 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.