Skip to content
NLEN
still uit L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

In Memoriam Monica Vitti - L'avventura

In Memoriam Monica Vitti

Ode aan de overleden filmster Monica Vitti met de korte film Julia/Giuliana en het onvergetelijke L'avventura. Tijdens een cruise voor de Italiaanse kust verdwijnt een jonge vrouw van boord. Haar verloofde en haar beste vriendin beginnen een zoektocht – en blijken steeds meer voor elkaar te voelen. Inleiding door programmeur Thijs Havens.

poster L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

Vervreemding, isolement en spaarzame dialoog zijn kenmerkend voor de trilogie, waarin mannen en vrouwen hun best doen elkaar te vinden maar steeds verder van elkaar verwijderd raken.

Het uitgangspunt lijkt simpel: Anna, een gefortuneerde jonge vrouw (Lea Massari) verdwijnt tijdens een boottocht voor de Zuid-Italiaanse kust en wordt gezocht door haar verloofde Sandro en haar beste vriendin Claudia (Monica Vitti). De zoektocht voert de twee over een rotsig, winderig en onherbergzaam eiland, met onverwachte gevolgen. Eerder onuitgesproken gevoelens komen aan de oppervlakte.

De film werd bij de première in Cannes uitgejouwd: de onopgeloste verdwijning werd als een scenario-technisch affront ervaren. Na een steunactie mocht Antonioni toch de Juryprijs in ontvangst nemen.

De trilogie geldt als baanbrekend. Antonioni dacht in exact gestileerde beelden; verhalende dialogen en actiescènes stonden volgens de regisseur de psychologie van de personages in de weg; gevoelens van vervreemding en de haperende communicatie tussen geliefden drukte hij uit in een uitgekiende mise-en-scène en prachtig gekadreerde, desolate opnamen van steden en landschappen.

Vooraf geeft programmeur Thijs Havens een inleiding en draait de korte film Julia / Guiliana (Manon Bovenkerk, 2008, 9'), een persoonlijke ode aan de cinema uit de jaren zestig en aan Monica Vitti. Zwart-wittekeningen van haar worden afgewisseld met zwart-witfoto's van modernistische architectuur.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michelangelo Antonioni

Productiejaar

1960

Lengte

152 min.

Voertaal

Engels

Moderator

Thijs Havens

Productieland(en)

IT, FR

Taal

Italiaans

Ondertiteling

Engels

Why in Eye

Eye staat stil bij de dood van een icoon van de Italiaanse cinema: als geen ander vertolkte Monica Vitti de vervreemding in de moderne steden in de vroege jaren zestig. Beeldschoon en raadselachtig.

still uit L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)
still uit L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.