Skip to content
NLEN
still uit In Vivo (Karel Doing, GB 2021)

In Vivo

Karel Doing / GB, 2021 / 61 min.

In deze elegie lopen mensen als mieren op een voorgeprogrammeerde manier door hun leefgebied, terwijl dieren en planten zich als juist individuen gedragen. Deze omgekeerde wereld is zowel vervreemdend als vertrouwd.

poster Cinema Ecologica: Karel Doing's In Vivo

Karel Doing dook voor zijn nieuwste film onder andere in de collectie van Eye. Zoals in al het werk van Karel Doing is de emulsie van het filmmateriaal zelf aanwezig als een huid die ademt en op verschillende manieren in wisselwerking staat met de levende wereld: korrelig, vluchtig, getint, trillend.

Tijd en ruimte vervagen in deze film, documentaire, home movie en symfonie ineen. We zien flarden van de persoonlijke geschiedenis van de filmmaker, waaronder ontmoetingen met zijn vrienden en familie. Bij het maken van zijn film maakte hij gebruik van fytografie, de techniek die de kunstenaar de afgelopen jaren heeft helpen ontwikkelen als een milieuvriendelijk alternatief voor fotochemie.

Een terugkerende doemsdagklok telt af en herinnert ons eraan dat op dit moment soorten van de planeet aan het verdwijnen zijn. Hoelang duurt het om te beseffen dat ons destructieve gedrag onomkeerbaar is en alles dreigt te vernietigen waar we van houden?

Lezing

Op 14 juni 19.15 geeft Karel Doing voorafgaande aan de vertoning van In Vivo een filmlezing over fytografie, met korte films en resultaten van een workshop die hij die middag bij Eye geeft. Hierbij worden met botanische sappen sporen van planten vastgelegd op de filmemulsie, buiten in het zonlicht. Die avond speelt Gareth Davis, die de muziek maakte voor de film, live op basklarinet en electronica.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Karel Doing

Productiejaar

2021

Productieland(en)

GB

Originele titel

In Vivo

Lengte

61 min.

Taal

geen dialoog

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)
still uit In Vivo (Karel Doing, GB 2021)
still uit In Vivo (Karel Doing, GB 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.