NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still all about eve

Interview met Ivo van Hove & Jan Versweyveld + All About Eve

Andrea van Pol interviewt theaterregisseur Ivo van Hove en vormgever Jan Versweyveld over hun tentoonstelling All About Theatre About Film. Inspiratie voor de titel vormde Joseph L. Manckiewicz’ legendarische klassieker All About Eve, waarin Bette Davis schittert als oudere theaterdiva wier status wordt bedreigd. 

Poster All About Eve 1950
Al veertig jaar lang maken toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld gezamenlijk theater. Hun werkwijze is vooruitstrevend en experimenteel en krijgt over heel de wereld navolging. Bijzonder is de wijze waarop ze filmscripts omsmeden tot toneelstukken: reden voor Eye om het duo uit te nodigen een tentoonstelling over hun werk samen te stellen.

Andrea van Pol praat met Van Hove en Versweyveld over hun inspiratiebronnen, werkmethoden en welke uitdagingen het maken van een tentoonstelling stelt. Een exclusief kijkje achter de schermen van een bijzonder project, verzorgd door de maestro’s zelf.

Van Hoves keuzefilm

Aansluitend is All About Eve te zien, Joseph L. Manckiewicz’ legendarische klassieker, waarin Bette Davis schittert als oudere theaterdiva wier status wordt bedreigd.

Davis speelt Margo Channing, een actrice die de adoratie van haar entourage gewoon is en onverstoorbaar cynische oneliners in de rondte strooit om haar onaantastbare positie te markeren. Dat in de coulissen de minstens zo ambitieuze Eve Harrington zich staat op te warmen om Channings plaats in te nemen, ontgaat de diva. Sterker nog, Eve wordt haar persoonlijke assistent.

All About Eve is een adaptatie van Mary Orrs korte verhaal ‘The Wisdom of Eve’, dat in 1949 als radiohoorspel op NBC’s Radio City Playhouse werd uitgezonden. Orrs vileine dissectie van de theaterwereld – iedereen heeft elkaar nodig, niemand vertrouwt elkaar – leende zich uitstekend voor door de wol geverfde theater- en filmprofessionals als Bette Davis (zelf een diva) en Joseph. L. Manckiewicz, die als scenarist bekend stond om zijn messcherpe dialogen.

De film won zes Oscars en kreeg maar liefst veertien Oscarnominaties. All About Eve geldt met Billy Wilders Sunset Boulevard (ook uit 1950) als onovertroffen portret van de achterkant van Broadway en Hollywood.

Programma

  • Interview met Ivo van Hove & Jan Versweyveld

    Andrea van Pol interviewt theaterregisseur Ivo van Hove en vormgever Jan Versweyveld over hun tentoonstelling Alll About Theatre About Film. Ze praat met ze over hun inspiratiebronnen, werkmethoden en welke uitdagingen het maken van een tentoonstelling stelt. Een exclusief kijkje achter de schermen van een bijzonder project, verzorgd door de maestro’s zelf.

  • All About Eve

    Vertoning van All About Eve, Joseph L. Manckiewicz’ legendarische klassieker, waarin Bette Davis schittert als oudere theaterdiva wier status wordt bedreigd. De titel van deze film vormde de inspiratie voor de titel van de tentoonstelling.

Dit is onderdeel van

Details

Voertaal

Nederlands

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
All About Theatre About Film: Antonioni Project (naar Michelangelo Antonioni) (2009) © Jan Versweyveld
Portretfoto van Ivo van Hove
Portretfoto van Jan Versweyveld

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.