Skip to content
NLEN
8 bala ii 009

Janica Draisma: Into the Light

Een avond met films uit het oeuvre van filmmaker, fotografe en kunstenaar Janica Draisma, bij de presentatie van haar nieuwe boek en dvd Into the Light. Draisma omschrijft haar films als ‘cinematografische choreografieën’ of ‘visuele gedichten’: films zonder dialogen, vaak met muziek als stuwende factor.

01 into the light book cover

Tijdens deze avond wordt de lancering gevierd van Into the Light, een Engelstalig en visueel oeuvreboek over Draisma”s werk, dat de kunstenaar zelf heeft samengesteld. Aan de hand van een persoonlijk verhaal en diverse van haar films en projecten vertelt Draisma hoe zij zich heeft ontwikkeld als filmmaker, fotografe en kunstenaar, welke thematiek haar werk kenmerkt en wie haar hebben geïnspireerd.

Draisma omschrijft haar films als “cinematografische choreografieën” of “visuele gedichten”. Met name de vroege 16mm-films, die ze maakte op de Rietveld Academie, bestaan uit choreografieën voor de camera. Ze zijn opgebouwd uit lichaamshoudingen en bewegingen die een emotionele lading symboliseren en uitdrukken, waaronder een verhalende lijn schuilt. Het zijn films zonder dialoog, de muziek is de stuwende factor.

EYE heeft onlangs een aantal van Draisma”s films in zijn collectie gerestaureerd; te zien zijn onder meer De bakbeesten ballade (The Ballad of the Monstrous), Dans binnen kader (Dance Within Frame), Table Kick Piece en Skipping”Sore, naast bijvoorbeeld La balayeuse, The Wondrous en Over mijn lippen (Crossing My Lips). Ook is de pilot te zien van The Secret Room, Draisma” recentste productie. Voor deze documentaire verwierf de kunstenaar gelden via crowdfunding.

Details

8 bala ii 011
8 bala ii story board 031
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.