Skip to content
NLEN
still uit The Fear of Leaving the Animal Forever Forgotten Under the Ground (Janis Rafa, 2021)

Janis Rafa and the Fear of Leaving the Animal Forever Forgotten Under the Ground

Bekijk trailer

Cinema Ecologica: Janis Rafa Special

Janis Rafa’s films bezien de wereld vanuit een niet-menselijk perspectief. De mens heeft voorgoed zijn dominante positie verlaten. Laurie Cluitmans, conservator van Centraal Museum, presenteert een selectie van korte films en filmfragmenten van de Griekse kunstenares en brengt ze in verband met de ecologische crisis, landschap en de innerlijke wereld van mens en hond. Aflsuitend een videogesprek met Janis Rafa.

poster Cinema Ecologica: Janis Rafa Special

Laurie Cluitmans koos onder andere voor Janis Rafa's korte film Lacerate (2020, 16’), waarin een vrouw wraak neemt: niet langer is ze slachtoffer, maar beul. Lacerate is een door Bijbelse iconografie en Vlaamse stillevens geïnspireerde bespiegeling over huiselijk en gendergerelateerd geweld.

Verder is te zien: The fear of leaving the animal forever forgotten under the ground (Janis Rafa, 2021, 12'). Ongetemde honden zitten opgesloten op een verwaarloosde post-apocalyptische locatie. Het is een korte film vol tegenstellingen: beestachtig versus menselijk, dader versus slachtoffer, jager versus prooi, onderwerping versus macht, wreedheid versus mededogen.

Over Janis Rafa

Janis Rafa (1984, Griekenland) woont en werkt tussen Amsterdam en Athene. Haar oeuvre combineert film, video-installatie en sculptuur waarin ze nu eens niet de mens centraal stelt. De verhalen spelen zich af aan de rand van de stad, vol zwerfhonden, roadkills, opgejaagde prooien, vergeten ruïnes en verlatenheid. Dood en levend, menselijke en niet-menselijke wezens bestaan ​​naast elkaar. Rafa gaat daarbij op zoek naar het onzichtbare, het mythische en het occulte. Rituelen van afscheid nemen, begraven of opgraven, onderwerping of wraak nemen vormen een cirkelvormig verhaal. Haar werk wordt op dit moment gepresenteerd op de Biënnale van Venetië.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

103 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit Lacerate (Janis Rafa, NL/IT 2020)
still uit Kala azar (Janis Rafa, NL/GR 2020)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.