Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Big Ben: Ben Webster in Europe (Johan van der Keuken, NL 1967)

Jazz in Amsterdam

All that Jazz: Jazz in Amsterdam

Wat deed jazzlegende Ben Webster tijdens zijn tweejarige verblijf in Amsterdam? Het antwoord is te vinden in dit programma met drie korte films over de Amsterdamse jazz-scene in de jaren 60: Jazz... in Amsterdam, Jazz and Poetry en Big Ben: Ben Webster in Europe. Vertoning op vintage 16mm.

poster All that Jazz: Jazz in Amsterdam
Drie korte films over de Amsterdamse jazz-scene in de jaren 60. Vertoning op vintage 16mm.

Programma

 • Jazz... in Amsterdam (Peter Witsel, NL 1960, 12')

  Over de jazz-scene rond het Amsterdamse Leidseplein waar jongeren in bars als Lucky Star en Caramella naar hun favoriete muziek komen luisteren en erop dansen. Een jongeman legt uit wat hij er te zoeken heeft.

 • still uit Jazz and Poetry (Louis van Gasteren, NL 1964)

  Jazz and Poetry (Louis van Gasteren, NL 1964, 14')

  Impressie van een optreden van de dichter Ted Jones en jazzmusici. In de Amsterdamse jazzclub Sheherazade volgt na een kort optreden van Peter Kuiters Modern Jazzgroup een introductie van Simon Vinkenoog, waarin hij een nieuw facet van de Sheherazade aankondigt: voor het eerst zal er ook een poëzielezing zijn. De zwarte Amerikaanse dichter Ted Joans (Beat Generation) leest verschillende gedichten voor en wordt begeleid door het jazzkwartet.

 • still uit Big Ben: Ben Webster in Europe (Johan van der Keuken, NL 1967)

  Big Ben: Ben Webster in Europe (Johan van der Keuken, NL 1967, 32')

  Portret van de tenorsaxofonist en jazzlegende Ben Webster tijdens zijn tweejarige verblijf in Amsterdam. Van der Keuken volgt Webster bij optredens, in het café en tijdens gesprekken met zijn hospita. In de gesprekken met Van der Keuken mijmert Webster over vroeger. Over de fantastische tijd die hij beleefde toen hij speelde bij de vermaarde big band van Duke Ellington. Ook in deze film toont Van der Keuken zijn heel eigen manier van werken; veel korte beeldsequenties die het onderwerp aftasten, omsingelen, weer loslaten en van een andere kant benaderen.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

58 min.

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit Jazz and Poetry (Louis van Gasteren, NL 1964)
still uit Big Ben: Ben Webster in Europe (Johan van der Keuken, NL 1967)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.