NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Je veux voir 1

Je veux voir

Joana Hadjithomas / LB, 2008 / 75 min.

In deze roadmovie speelt de iconische actrice Catherine Deneuve zichzelf. Ze krijgt een spookachtige, geïmproviseerde rondleiding door de verwoeste straten van Beiroet en het platteland van Zuid-Libanon, kort na de bombardementen in de zomer van 2006.

Poster je veux voir

Catherine Deneuve is eregast bij een galadiner in Beiroet maar is meer geïnteresseerd in het land dan in wat er op het sjieke menu staat. Als ze zegt 'Je veux voir' (ik wil kijken), rijdt een chauffeur (gespeeld door de Libanese acteur en schrijver Rabih Mroué) haar rond door het zuiden van Libanon en laat haar zowel schoonheid als verwoesting zien. Tussen deze brokstukken ontstaat gaandeweg een bijzondere band tussen de Catherine en Rabih, die hele teksten uit Deneuves Belle de jour uit zijn hoofd kent.

hypnotiserend

Het Libanese echtpaar Joana Hadjithomas en Khalil Joreige maakten vaker samen films. Ze leggen de meanderende gesprekken tussen Deneuve en Rabih vast, maar tonen ook de grotere tragedie in hypnotiserende shots. Je veux voir is een kruising tussen documentaire en drama, een film in een film, waarbij Deneuve en Rabih als 'zichzelf' een subtiel spel met de kijker spelen. Winnaar van Beste documentaire op het Gijón International Film Festival, Spanje.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Joana Hadjithomas

Productiejaar

2008

Productieland(en)

LB

Originele titel

Je veux voir

Lengte

75 min.

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Je veux voir 1
Je veux voir 2