NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Jeanne darc dumont1

Jeanne d'Arc

Bruno Dumont / FR, 2019 / 137 min.

Het verhaal van de vijftiende-eeuwse heldin Jeanne d'Arc is al vele malen op film verteld, maar nooit zo excentriek en experimenteel als hier door Bruno Dumont. In Jeannette toonde Dumont al haar jeugdjaren en haar roeping door God.

Poster jeanne darc

Deze opvolger van Jeannette, opnieuw geïnspireerd door de geschriften van de katholieke dichter Charles Péguy, draait om het einde van Jeannes leven. Nadat ze het Franse leger tijdens de Honderdjarige Oorlog naar een zegetocht heeft geleid, volgt een proces waarin ze wordt beschuldigd van ketterij.

twaalfjarige hoofdrolspeelster

Dumonts minimalistische vertelling draait niet om de historische feiten, maar trekt ons Jeanne's hoofd in.

De Franse nationale heldin, die in werkelijkheid negentien was toen ze tot de brandstapel werd veroordeeld, wordt gespeeld door de twaalfjarige Lise Leplat Prudhomme, een van de twee actrices die in Jeannette de titelrol speelden.

Dumonts keuze voor een hele jonge actrice doet Jeanne d”Arcs kinderlijke onschuld scherp afsteken tegen de starheid van de groep oude mannen die over haar oordeelt. [IFFR]

buiten de conventies

De Franse filmmaker Bruno Dumont (1958) begon zijn carrière met bedrijfsfilms en commercials. Ook was hij werkzaam als scenarioschrijver voor tv-series.

In 1999 brak hij door als speelfilmregisseur met L”humanité (drie onderscheidingen in Cannes). Met Hadewijch (2009) en Ma loute (2015) vestigde hij opnieuw de aandacht van de festivals op zich als filmmaker die zich onttrekt aan alle conventies.

De Franse filmster Juliette Binoche speelde in twee van zijn film, Camille Claudel 1915 (2013) en Ma loute.

voorfilm

Jeanne d'Arc wordt voorafgegaan door de korte film Oh What a Knight (Paul Driessen, 1982, 3').

Details

Regisseur

Bruno Dumont

Productiejaar

2019

Productieland(en)

FR

Originele titel

Jeanne d'Arc

Lengte

137 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP