NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)

Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles

Chantal Akerman / BE, FR, 1975 / 201 min.

Chantal Akerman brak op 25-jarige leeftijd internationaal door met dit indringende, zeer invloedrijke meesterwerk. Delphine Seyrig is magnetisch als Brusselse huisvrouw die nauwgezet wordt geobserveerd in haar dagelijkse bezigheden. Vertoning van de 2K-restauratie.

poster Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)

Jeanne Dielman werd door het Amerikaanse blad The Village Voice tot een van de grootste films van de 20ste eeuw verkozen en uitgeroepen tot de beste film ooit geregisseerd door een vrouw in een recente peiling van IndieWire-critici. Akerman bouwt haar film zorgvuldig op rond repeterende handelingen en werkt langzaam naar een uitbarsting toe.

De Belgische cineaste richt onze aandacht op de kleinste gebaren, die doorgaans in films verloren gaan: een mes dat bijna uitglijdt tijdens het aardappelschillen, een licht dat onnodig wordt uitgeschakeld, het zetten van koffie in een thermoskan. Bestek afdrogen. Schoenen poetsen. Gehakt mengen met ei.

gevangen zitten

Drie dagen lang volgen we Jeanne Dielman, huisvrouw, moeder en parttime prostituee wier leven bepaald wordt door routine, tot zich barsten beginnen te vertonen. Chantal Akerman noemde Jeanne Dielman een “liefdesfilm voor mijn moeder”, als erkenning voor het type vrouw dat gevangen zit in het soort kleinburgerlijk leven waaraan zijzelf wist te ontsnappen.

Jeanne Dielman is een van de invloedrijkste films ooit gemaakt, een belangrijke feministische film en een hoeksteen van de modernistische cinema dankzij de claustrofobische geometrie, met prachtige precisie gefilmd door cameravrouw Babette Mangolte.

overrompelende kracht

“Ik ben nog nooit zo getroffen geweest door een film als door Jeanne Dielman: het veranderde mijn ideeën over de mogelijkheden van cinema. (beeldend kunstenaar Tacita Dean)

“Jeanne Dielman heeft nog niets van zijn overrompelende kracht verloren. (…) Alleen al om Jeanne Dielman verdient Chantal Akerman haar plaats in het pantheon van grote cineasten. (Trouw)

“Akerman is een van de belangrijke filmvernieuwers van de vorige eeuw. (Sight and Sound)

In de tentoonstelling in Eye staat de installatie Woman Sitting Down After a Killing, gebaseerd op beelden van het einde van Jeanne Dielman.

“...nog steeds een ijkpunt in de filmgeschiedenis... (NRC Handelsblad)

“...adembenemende film...staat nog steeds overeind als een mijlpaal in de filmgeschiedenis...zeldzame zelfverzekerdheid... (De Filmkrant)

“...indringende en zelfs uiterst spannende werking... (**** VPRO/Cinema.nl)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Chantal Akerman

Productiejaar

1975

Productieland(en)

BE, FR

Originele titel

Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles

Lengte

201 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Chantal Akerman

Chantal Akerman heeft als een van de eerste film-regisseurs de overstap naar de beeldende kunst gemaakt. Ze is beroemd geworden als feministische avant-gardefilmmaker in de jaren zeventig, en ontdekte halverwege de jaren negentig de mogelijkheden van de tentoonstellingsruimte.

Lees meer
campagnebeeld Chantal Akerman - Passages, still uit Hotel Monterey
still uit Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)
still uit Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)