Skip to content
NLEN
still uit Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)

Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles

Chantal Akerman / BE, FR, 1975 / 202 min.

Chantal Akerman brak op 25-jarige leeftijd internationaal door met dit krachtige, ingetogen drama. In haar indringende meesterwerk is Delphine Seyrig magnetisch als Brusselse huisvrouw die nauwgezet wordt geobserveerd in haar dagelijkse bezigheden. Keuzefilm van Ivo van Hove.

poster Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)

Toneelregisseur Ivo van Hove: "Chantal Akerman is een eeuwig terugkerende referentie in ons werk. Een wereldfilm over een huisvrouw met een geheim. Of hoe mensen zich zelden tonen of kunnen tonen zoals ze werkelijk zijn."

Drie dagen lang volgen we Jeanne Dielman, een parttime prostituee wier leven bepaald wordt door routine, tot zich barsten beginnen te vertonen. Akerman bouwt haar film zorgvuldig op rond repeterende handelingen en werkt langzaam naar een uitbarsting toe.

De Belgische cineaste richt onze aandacht op de kleinste gebaren, die doorgaans in films verloren gaan: een mes dat bijna uitglijdt tijdens het aardappelschillen, een licht dat onnodig wordt uitgeschakeld, het zetten van koffie in een thermoskan. Bestek afdrogen. Schoenen poetsen. Gehakt met ei mengen.

Akerman noemde Jeanne Dielman een "liefdesfilm voor mijn moeder", als erkenning voor het type vrouw dat gevangen zit in het soort kleinburgerlijk leventje waaraan zijzelf wist te ontsnappen. De film werd door het Amerikaanse blad The Village Voice tot een van de grootste films van de 20ste eeuw verkozen.

Vertoning van de 4K-restauratie.

"Jeanne Dielman heeft nog niets van zijn overrompelende kracht verloren. (…) Alleen al om Jeanne Dielman verdient Chantal Akerman haar plaats in het pantheon van grote cineasten." Trouw

"Akerman is een van de belangrijke filmvernieuwers van de vorige eeuw." Sight and Sound

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Chantal Akerman

Productiejaar

1975

Productieland(en)

BE, FR

Originele titel

Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles

Lengte

202 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
campagnebeeld All About Theatre About Film
still uit Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)
still uit Jeanne Dielman 23, Quai du Commerce 1080 Bruxelles (Chantal Akerman, BE/FR 1975)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.