Skip to content
NLEN
Stray Dogs (Jiao You) (Tsai Ming-liang)

Jiao you

Ming-Liang Tsai / FR, TW, 2013

Tsai Ming-liang vindt opnieuw poëzie in tragedie, hoop onder ruïnes. Zijn nieuwste film is een familiedrama rond een berooide vader en zijn zoon en dochter, die op straat leven. Hij verdient een schamel bedrag door midden in het verkeer een makelaarsbord omhoog te houden. Winnaar Grand Special Jury Prize in Venetië.

Straydogs 420x594affiche v1lo 0

Het verhaal rond het armoedige gezin is zeer eenvoudig, maar zoals altijd vult Tsai het filmdoek met een waaier aan rijke en vreemde details. Zoals de vader die plots een Taiwanese popsong zingt tijdens weer een zinloze dag van makelaarsbord ophouden. Muziek is hier een uiting van innerlijke angst. En in een moment van typische Tsai-achtige waanzin, geeft zijn vaste acteur Lee Kang-sheng een aria ten beste met een witte kool, om erna in huilen uit te barsten. Een krankzinnige komedie wordt een ontroerende kreet van wanhoop.

Tsai vangt mysterieuze stemmingswisselingen in zijn gebruikelijke tableau-achtige lange shots zonder met de camera te bewegen. De echte emoties kolken eronder.

“...in topvorm...Dichterbij het sublieme...kunnen we denk ik niet komen...een film die zoemt en zindert van emotie en lading...in al zijn bescheidenheid en verbluffende doeltreffendheid een meesterwerk... (*****, Must See Film van de Maand, De Filmkrant)

“...het grootste wat filmjaar 201[4] heeft voortgebracht...Je zou er de tranen van Dreyers Jeanne d'Arc door vergeten. (***** NRC Handelsblad)

“ ...snijdende beelden......aangrijpend... (***** Het Parool)

Details

Regisseur

Ming-Liang Tsai

Productiejaar

2013

Productieland(en)

FR, TW

Originele titel

Jiao you

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Dsc08384 1
Stray1 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.