Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Soundtrack to a Coup D'État (Johan Grimonprez, 2023)

Johan Grimonprez - Soul of the Ant (artist talk)

Bekijk trailer

Grimonprez startte de research voor zijn nieuwe film Soundtrack to a Coup d'Etat in de mijnen van Congo, waar hij laagje voor laagje de beladen koloniale geschiedenis doorboorde. Vervolgens bracht hij politiek en biologie op intrigerende wijze samen. Via de verdeeldheid rond de mijnen in Congo, brengt hij ons naar een aantal symbiotische gemeenschappen: van bijenkolonies en termieten, tot de bacteriën die Antoni van Leeuwenhoek ontdekte onder zijn microscoop, organismen waarmee we een symbiotische ecologie vormen.

Poster Eye on Art Grimonprez

Darwin bestempelde sociale insecten zoals bijen of termieten als 'ongemakkelijke dieren'. Hun gezelligheid, of liever 'zusterschap', paste niet in de bestaande indeling. Al eeuwenlang hebben filosofen en entomologen nagedacht over hoe het individu zich verhoudt tot het collectief. Wat is een termiet? Is het de individuele mier, of zijn kolonie?

Nieuw alfabet

Biologie en politiek is dan ook niet zo'n vreemde combinatie. De Zuid-Afrikaanse schrijver Eugène Marais bewees de socialistische aard van termietenkolonies. De Vlaamse schrijver Maurice Maeterlinck plagieerde Marais om precies het tegenovergestelde te concluderen: ze waren kapitalisten. Het termietenonderzoek van Aldous Huxley's broer inspireerde het dystopische wereldbeeld van Brave New World. En symbiont-termieten leerden biologe Lynn Margulis over evolutionaire samenwerking, het idee dat soorten evolueren door met vreemden om te gaan.

Om termieten te begrijpen, schreef Marais, moeten we een nieuw alfabet leren. Grimonprez' nieuwe film onderzoekt in dit alfabet van saamhorigheid de verhalen over erbij horen en uitsluiting.

Samenwerking

Deze Eye on Art avond is tot stand gekomen in samenwerking met Transnatural en RE_NATURE.

Deze avond is onderdeel van Transnatural's The Unknown Mine Zone tentoonstelling en programmering. Het programma toont kunstenaars, ontwerpers en architecten die alternatieven onderzoeken voor onze toekomstige grondstoffen-, voedsel -en materiaaltekorten. De tentoonstelling is tot 3 september 2021 te bezoeken bij Transnatural op de Jan van Galenstraat 125 in Amsterdam.

RE_NATURE Festival is co-host van dit avondprogramma. RE_NATURE is een nieuw festival voor kunst en natuur, dat plaatsvindt in Den Bosch van 8 t/m 24 oktober op en rond de Tramkade.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

90 min.

Voertaal

Engels

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Why in Eye

Grimonprez’ zoektocht door beeldarchieven, waaronder dat van Eye, levert een levendig en verbazingwekkend verhaal op over termietenkolonies, koloniale geschiedenis en de noodzaak van samenwerking.

Still Soundtrack to a Coup D État Johan Grimonprez 2023 1
Johan Grimonprez - Soul of the Ant

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.