Skip to content
NLEN
still uit Johnny Guitar (Nicholas Ray, US 1954)

Johnny Guitar

Nicholas Ray / US, 1954 / 110 min.

Deze superieure subversieve western was met zijn progressieve ideeën over gender zijn tijd ver vooruit. Johnny Guitar was met zijn visuele overdaad ook de meest barokke western van zijn tijd. In het meedogenloos feministische meesterwerk laat Joan Crawford zien dat de onafhankelijkheid van een vrouw met een gewelddadige prijs komt.

poster Johnny Guitar (Nicholas Ray, US 1954)

In de traditionele western is de vrouw zelden de hoofdrolspeler. Een van de meest opvallende uitzonderingen is Johnny Guitar, waarin Joan Crawford het opneemt tegen conservatieve, mannelijke krachten. Crawfords personage Vienna is uniek in de westerncultuur: het ene moment een charmante, zachtaardige vrouw – ze wordt verliefd op Johnny Guitar (Sterling Hayden) – dan weer net zo hard en meedogenloos als haar mannelijke tegenspelers.

Vienna runt een saloon buiten de stad en wordt gehaat door de stedelingen. Wanneer vier vrienden een postkoets tegenhouden, weten de stadsambtenaren niet hoe snel ze naar de saloon moeten komen om hen gevangen te nemen. Maar ze hadden niet gerekend op het verzet van Vienna, die de hulp inschakelt van een oude bekende, Johnny Guitar. Een van Martin Scorseses favoriete Amerikaanse klassiekers, vooral vanwege Nicholas Ray’s expressionistische kleurgebruik en snedige scenario.

Vertoning op 35mm (nieuwe kopie)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violence

Regisseur

Nicholas Ray

Productiejaar

1954

Productieland(en)

US

Originele titel

Johnny Guitar

Lengte

110 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit Johnny Guitar (Nicholas Ray, US 1954)
still uit Johnny Guitar (Nicholas Ray, US 1954)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.