NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Juice eye filmmuseum 1

Juice

Juice

Ernest Dickerson / US, 1992 / 96 min.

Niemand minder dan hiphoplegende Tupac Shakur vertolkt de hoofdrol in het rauwe grotestadsdrama Juice. Regisseur Ernest R. Dickerson portretteert het leven van vier vrienden in de zwarte gemeenschap van Harlem. Hun leven in het groezelige New York van begin jaren 90 wordt begeleid door beroemde rappers als Eric B. & Rakim, Salt-N-Pepa en Big Daddy Kane.

Poster juice eye filmmuseum

Bishop (Shakur), Steel, Raheem en Q groeien op in de straten van Harlem; ze doen hun best om aan de goede kant van de wet te blijven, maar dealen en winkels overvallen loont sneller dan het loon van een gewone betrekking – als er al werk te krijgen is. Bishop ontwikkelt zich tot koelbloedige moordenaar, de andere vrienden lopen vast in het getto.

schoongeveegd

Ernest R. Dickerson, jarenlang de vaste cameraman van Spike Lee, schildert een rauw-realistisch portret van New York op de rand van de veryupping; begin jaren negentig is de stad nog niet schoongeveegd, maar de vermogenden beginnen op te rukken in vervallen stadsdelen.

Hoofdrolspeler Tupac Shakur overleed vier jaar na uitbreng van de film; hij werd doodgeschoten in een drive-by shooting, de daders zijn nooit achterhaald.

Shakur was goed voor maar liefst 75 miljoen verkochte platen. Ook als acteur maakt hij indruk, zonder enige opleiding.

Juice draait ook op 12 september tijdens Hiphop Cinema: Big Fun in the Big Town + Juice

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ernest Dickerson

Productiejaar

1992

Productieland(en)

US

Originele titel

Juice

Lengte

96 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound: POP!

Rapper Tupac Shakur, poplegende David Bowie en singer-songwriter Björk: wat hebben ze met elkaar te maken en wat doen ze in het filmmuseum? Ontdek het bij Eye on Sound: POP!, een programma over de innige band tussen popmuziek en film, met speelfilms, documentaires, live optredens en talkshows.

Lees meer
still uit The Man Who Fell to Earth (Nicolas Roeg, GB 1976)
Juice eye filmmuseum 2
still uit Juice (Ernest Dickerson, US 1992)