Skip to content
NLEN
header Karel Doing: Phytography + In Vivo

Karel Doing: Phytography + In Vivo

Cinema Ecologica: Karel Doing Special

Karel Doing maakt met bloemen en bladeren fabelachtige beelden op een emulsielaag. Nadat hij in de middag een workshop heeft gegeven, waarbij de deelnemers samenwerken aan twee animaties gemaakt met planten uit de directe omgeving van Eye, worden tijdens deze verdiepende lezing met Doings korte fytografische films, de workshopresultaten van die middag getoond en Doings nieuwste film In Vivo met live muziek van Gareth Davis.

poster Cinema Ecologica: Karel Doing Special
Karel Doing geeft een filmlezing over fytografie, met korte films en resultaten van een workshop die hij vanmiddag bij Eye geeft. Hierbij worden met botanische sappen sporen van planten vastgelegd op de filmemulsie, buiten in het zonlicht. De avond besluit met Karel Doings nieuwste film In Vivo. Daarvoor drie korte films:

Programma

 • The Mulch Spider's Dream (Karel Doing, GB 2018, 14')

  Deze film probeert te kijken via de ogen van een spin, met behulp van experimentele fytochemie; het creëren van organische vormen, ritmes en kleuren direct op 16mm-film dat over de datum is. De film is gemaakt in Doings achtertuin, met behulp van onkruid en biologisch afbreekbare chemie.

 • Phytography (Karel Doing, GB 2020, 8')

  Phytography duikt in de rijke wereld van de plantenchemie met deze verzameling organische 'objets trouvés'. Via een eenvoudig chemisch proces drukken bladeren, bloembladen en stengels hun eigen afbeeldingen op de emulsie van de film. Vormen, kleuren en ritmes dwarrelen over het scherm en trekken je een wereld in voorbij taal en spraak – een rijk van wederkerigheid en vrijgevigheid, die óók bestaat, ondanks de verwoesting van het milieu veroorzaakt door menselijke hebzucht en overconsumptie.

 • A Perfect Storm (Karel Doing, GB 2022, 3')

  In A Perfect Storm is een landschap op de emulsie van de film gedrukt. De kunstenaar heeft gebruikgemaakt van zaden en bloemen die in zijn tuin groeien en wilde plantensoorten verzameld uit een nabijgelegen natuurgebied. De film bestaat uit beelden die gecomponeerd zijn en delen die volledig zelf-georganiseerd zijn. Zo verschijnen planten niet alleen als levenloze objecten, maar eerder als expressieve personages.

 • Workshopresultaten

  Presentatie van de resultaten van Karel Doings phytography-workshop in de vorm van twee filmloops met geïmproviseerde soundtrack.

 • In Vivo (Karel Doing, GB 2021, 61')

  In deze elegie lopen mensen als mieren op een voorgeprogrammeerde manier door hun leefgebied, terwijl dieren en planten zich juist als individuen gedragen. Deze omgekeerde wereld is zowel vervreemdend als vertrouwd. Gareth Davis, die de muziek maakte voor de film, speelt live op basklarinet en electronica.

  Karel Doing dook voor zijn nieuwste film onder andere in de collectie van Eye. Zoals in al het werk van Karel Doing is de emulsie van het filmmateriaal zelf aanwezig als een huid die ademt en op verschillende manieren in wisselwerking staat met de levende wereld: korrelig, vluchtig, getint, trillend.

  Een terugkerende doemsdagklok telt af en herinnert ons eraan dat op dit moment soorten van de planeet aan het verdwijnen zijn. Hoelang duurt het om te beseffen dat ons destructieve gedrag onomkeerbaar is en alles dreigt te vernietigen waar we van houden?

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Karel Doing

Productiejaar

2022

Lengte

151 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)

Why in Eye

Experimenteel in hart en nieren is filmmaker Karel Doing op zoek naar manieren om duurzaam te filmen: organische 16mm-films gemaakt met botanische sappen en keukenzout.

still uit In Vivo (Karel Doing, GB 2021)
still uit Phytography (Karel Doing, GB 2020)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.