NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still Kes Ken Loach GB 1969 3

Kes

Kes

Ken Loach / GB, 1969 / 110 min.

Ontroerend meesterwerk in de natuurlijke, sociaal-realistische stijl die het bijna vijf decennia omspannende oeuvre van Ken Loach kenmerkt. Een jongetje vindt een uitweg uit zijn ellende door een valk te gaan trainen.

Poster Kes Ken Loach GB 1969

Kes vertelt het indrukwekkende verhaal van een vijftienjarig arbeidersjongetje uit Yorkshire, Noord-Engeland, dat wordt gepest en geestelijk en fysiek verwaarloosd. Op een van zijn eenzame zwerftochten vindt hij een nest torenvalken. Hij hoopt uit zijn uitzichtloze situatie te kunnen ontsnappen door een van de valken te gaan trainen.

oprecht

Een van de sterkste troeven van Kes is het oprechte, ontroerende spel van de amateurcast. In zijn tweede film laat Loach al zien hoe betrokken hij is bij de arbeiders die het niet redden in de Britse klassenmaatschappij.

Kes werd een aantal jaren geleden tot de tien beste Britse films van de vorige eeuw gekozen, in een poll van het British Film Institute. "Een ongezien meesterwerk", kopte NRC Handelsblad toen Eye de film in 2011 in een nieuwe restauratie uitbracht.

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ken Loach

Productiejaar

1969

Productieland(en)

GB

Originele titel

Kes

Lengte

110 min.

Taal

ENG

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
Still Kes Ken Loach GB 1969 1
Still Kes Ken Loach GB 1969 2