Skip to content
NLEN
still uit Slate (Klaps) (Krzysztof Kieślowski, PL 1976)

Kieslowski Shorts

Krzysztof Kieślowski: Kieslowski Shorts

Vijf vroege korte films van Kieślowski, met de voor hem zo kenmerkende zwarte humor, kritiek op autoriteiten en odes aan eenzame naamloze individuen. Met vooraf Preisner-pianomuziek van Guy van Nueten en na afloop een gesprek met de vaste vertaler en tolk van Kieślowski. 

poster Kieslowski Shorts

Vijf korte films van Kieślowski: de eerste twee zijn fictiefilms die hij op de beroemde filmacademie in Łódź maakte, de volgende drie zijn korte documentaires. Als opening speelt pianist Guy van Nueten een stuk van Preisner en een op Kieślowski geïnspireerd stuk. Na afloop praat Eye-programmeur van de Toekomst Korée Wilrycx met Kieślowski-kenner Benjamin Gijzel, de vaste vertaler en tolk van Kieślowski.

Guy Van Nueten

Componist en pianist Guy Van Nueten geniet een stevige reputatie in België. Hij is actief als sessiemuzikant, solopianist en componist voor theatervoorstellingen, dansvoorstellingen en films. Sinds 2018 componeerde Guy muziek voor 22 toneelproducties, 8 speelfilms, bracht hij 8 albums uit en wordt hij meer dan 100 keer op verschillende albums gecrediteerd als toetsenist, arrangeur, componist of producer. Zijn stijl heeft een drang naar zuiverheid en wordt beïnvloed door barok, popmuziek en elektronische muziek. Guy brengt later dit jaar een bloemlezing uit van 20 jaar compositie-opdrachten.

Benjamin Gijzel

Benjamin Gijzel vertrok in 1973 naar Warschau om het leven achter het ijzeren gordijn te leren kennen en om af te studeren op de ruimtelijke ordening in 30 jaar Poolse Volksrepubliek. Hij maakte mee hoe partijleider Gierek de grenzen naar het Westen open gooide en zag dat in de film en het theater veel mogelijk was. Belangrijke films - ze werden gelabeld als ''de cinema van de morele bezorgdheid/ onrust'' - kwamen naar Nederland.

In 1980 volgde hij in Warschau een regieopleiding aan de theateracademie en maakte hij de opkomst van Lech Walesa en het begin van Solidarnosc mee. Terug in Nederland werd hij de tolk van de Poolse filmers die naar het festival in Rotterdam kwamen en ondertitelde hij hun films. Met Kieslowski bleef hij daarna samenwerken, voor het laatst bij de masterclass voor internationale filmers (1994), die Kieslowski gaf in Amsterdam kort voor zijn overlijden in 1996.

Programma

  • still uit Tramway (Krzysztof Kieślowski, PL 1966)

    Tramway (Krzysztof Kieślowski, PL 1966, 5')

    Een jonge man kijkt verlegen naar een meisje in een tram. Pas als hij uit de tram stapt, beseft hij dat hij dat het te laat is om haar echt te ontmoeten. Prachtig in al zijn eenvoud.

  • Concert of Requests (Krzysztof Kieślowski, PL 1967, 16')

    Een jong stel op de motor verlaat een camping aan een meer, tegelijk met een bus vol rumoerige jongeren. Als de jonge man per ongeluk zijn tent langs de weg verliest, willen degenen in de bus – gelovend in de ambiguïteit van de liefde – de tent inruilen voor diens geliefde.

  • still uit Refrain (Refren) (Krzysztof Kieślowski, PL 1972)

    Refrain (Krzysztof Kieślowski, PL 1972, 11')

    Een van de eerste documentaire van Kieślowski is een verhaal over alledaagse begrafenissen in de jaren 70. Een ironische en sarcastische kijk op het werk van een uitvaartonderneming. Dwaze bureaucratie houdt mensen zelfs na de dood in zijn greep.

  • still uit Slate (Klaps) (Krzysztof Kieślowski, PL 1976)

    Slate (Krzysztof Kieślowski, PL 1976, 6')

    Kieslowśki monteerde op briljante wijze korte fragmenten van de clapboards die klappen voor opnames van verschillende films.

  • still uit Talking Heads (Gadające głowy) (Krzysztof Kieslowski, PL 1980)

    Talking Heads (Krzysztof Kieślowski, PL 1980, 16')

    Kieślowski stelt de vragen "In welk jaar ben je geboren?" "Wie ben jij?" en "Wat wens je het meest?" aan veertig verschillende mensen, variërend van een baby tot een honderdjarige vrouw.

Details

Regisseur

Krzysztof Kieślowski

Productiejaar

2023

Lengte

110 min.

Productieland(en)

NL

Taal

Pools

Ondertiteling

Engels

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still uit Tramway (Krzysztof Kieślowski, PL 1966)
Guy van Nueten (© Bruno Bollaert)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.