NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

KINGS OF WAR Jan Versweyveld 06

Kings of War

NL, 2021 / 250 min.

Registratie van de livestream van het theaterstuk Kings of War. Daarin voegt Ivo van Hove de toneelstukken Henry V, Henry VI en Richard III van Shakespeare samen tot één explosieve voorstelling over leiderschap. Met een inleiding over de kansen die het live streamen aan het theater en het publiek biedt.

KINGS OF WAR Jan Versweyveld 06

In de opeenvolgende koningen schetst Shakespeare een beeld van politieke leiders, oog in oog met de ultieme verantwoordelijkheid over leven en dood in tijden van oorlog. Op onnavolgbare wijze voert hij ons binnen in de psychologie van de machthebbers maar ook in de machinaties van de raadsheren om hen heen. Kings of War toont de mechanismen van besluitvorming in tijden van politieke crisis, de botsing tussen staatsbelang en machtswellust.

In Kings of war stelt regisseur Ivo van Hove politiek leiderschap centraal. De originele teksten werden door Rob Klinkenberg opnieuw vertaald en vervolgens grondig bewerkt: de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk, en de Rozenoorlogen tussen de huizen Lancaster en York om de Engelse troon, die in de oorspronkelijke stukken nadrukkelijk als historische context aanwezig zijn, werden in de bewerking naar de achtergrond verwezen om plaats te bieden aan een geschakeerd portret van de opeenvolgende koningen.

Wereldleiders van nu

Als leiders in tijden van politieke instabiliteit en oorlog vertonen zij opmerkelijke verwantschappen met wereldleiders van nu. Kings of War is geen historische reconstructie, maar een voorstelling over macht, ambitie, leiderschap en verantwoordelijkheid; een voorstelling waarin leiders geconfronteerd worden met de ultieme beslissing over leven en dood van duizenden burgers en waarin zij regeren vanuit een gevoel van empathie en rechtvaardigheid of zich juist laten leiden door een ongebreidelde machtswellust.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL

Originele titel

Kings of War

Lengte

250 min.

Taal

Nederlands

Drager

DCP

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
All About Theatre About Film: Antonioni Project (naar Michelangelo Antonioni) (2009) © Jan Versweyveld

Why in Eye

Registratie van de livestream van het theaterstuk Kings of War. Bij de tentoonstelling All About Theater About Film

Still kings of war theater 2
Still kings of war theater

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.