NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still Klute (Alan J Pakula, US 1971)

Klute

Klute

Alan Pakula / US, 1971 / 114 min.

Detective John Klute (Donald Sutherland) zoekt een vermiste zakenman; zijn rode draad: callgirl Bree Daniels (Jane Fonda). Klute volgt Daniels door het gruizige, paranoïde New York van de jaren 70, waar de misdaad welig tiert. Oscar voor Fonda.  

poster Klute (Alan J Pakula, US 1971)

John Klute arriveert in New York en gaat de gangen na van callgirl Bree Daniels, de enige persoon die een connectie had met de verdwenen zakenman Robert Milli. Daniels blijkt meer dan een chique callgirl, ze doet ook audities als beginnend actrice.

Klute ontdekt dat Daniels zwaar mishandeld werd door een klant, een stalker. Geen wonder dat Daniels meent dat ze nog altijd gevolgd wordt. En wat is er toch gebeurd met Milli? Die vragen zijn minder belangrijk dan het psychologisch portret dat Pakula tekent: Bree Daniels is een sterke, onafhankelijke vrouw die zich niet schaamt voor haar beroep - toch heeft ze haar kwetsbare kanten.

Niet opgeven

Klute is een uitzonderlijke film noir. Dit keer is de privédetective niet de goedgebekte, oneliners spuiende grotestadscynicus, maar een wat sullige man uit de provincie, wiens grootste kwaliteit zijn vasthoudendheid is. John Klute zal namelijk niet snel opgeven. Nog uitzonderlijker is dat niet de detective maar de vrouwelijke lead alle aandacht krijgt.

Haar rol in Klute betekende voor Jane Fonda – eind jaren zestig ook bekend als ‘Hanoi Jane’ vanwege haar anti-Vietnamoorlog-activisme – de grote doorbraak (Oscar Beste vrouwelijke hoofdrol). De manier waarop ze gestalte gaf aan Bree Daniels (styling: Ann Roth) werd gezien als een hart onder de riem van de vrouwenbeweging.

Frisse wind

Met Klute vestigde de filmproducer Alan J. Pakula zijn naam als een van de interessante filmmakers van de New American Cinema, de generatie regisseurs die eind jaren zestig voor een frisse wind zorgde in het vermolmde Hollywood. Met Pakula’s The Parallax View en All the President’s Men geldt Klute als klassieker van de Amerikaanse cinema uit de jaren zeventig.

Vertoning op 35mm!

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alan Pakula

Productiejaar

1971

Productieland(en)

US

Originele titel

Klute

Lengte

114 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Klute (Alan J Pakula, US 1971)
still Klute (Alan J Pakula, US 1971)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.