Skip to content
NLEN
Help de dokter verzuipt eye filmmuseum 2

Koolhoven & Simons: Dutch Nostalgia Night

Koolhoven & Simons breken een lans voor vergeten dan wel ondergewaardeerde Nederlandse films, met als boegbeeld Help! De dokter verzuipt van de onlangs overleden Nikolai van der Heyde. En natuurlijk mogen trailers van in vergetelheid geraakte films als De inbreker en De mantel der liefde niet ontbreken.

Poster help de dokter verzuipt eye filmmuseum

Regisseur Martin Koolhoven en filmprogrammeur Ronald Simons hebben soms last van een aandoening die in internationale vakkringen wordt aangeduid als “Dutch Nostalgia”: heimwee naar de polderlandse film van toen. Films die vrijwel nooit meer te zien zijn op het grote doek, simpelweg omdat ze uit het register van de Nederlandse filmgeschiedenis zijn weggegomd.

Dat is onterecht menen Koolhoven & Simons. Want hebben films als Frans Weisz' De inbreker (glansrol Rijk de Gooijer), Rudolf van den Bergs De avonden (glansrol Thom Hoffman) en De mantel der liefde van Adriaan Ditvoorst (glansrol Willeke van Ammelrooy) niet hun specifieke kwaliteiten?

frisse wind

Deze speciale editie van Koolhoven & Simons is in de eerste plaats gewijd aan de op 6 augustus jl. overleden regisseur Nikolai van der Heyde (1936 - 2020).

Van der Heyde was met mede-Filmacademiestudenten Wim Verstappen en Pim de la Parra oprichter van Skoop (1963 - 1993), het blad dat een frisse wind liet waaien door de toen nog houterig-provinciaalse Kniertje-cultuur van de Nederlandse film.

Van der Heydes eerste lange, door de nouvelle vague geïnspireerde speelfilm Een ochtend van zes weken (1966) werd ontvangen als het werk van een oorspronkelijk artistiek talent.

Toen de regisseur zijn eerste grote publieksfilm maakte (Help! De dokter verzuipt, 1974), naar de kluchtige verhalen van Toon Kortooms, sprak de kritiek van een boertige, smakeloze film. De vertoning van vanavond, in het bijzijn van dochters Anne en Masha van der Heyde en producenten Henk Bos en Jan Dorresteijn, wijst anders uit.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons zijn terug! Als vanouds buigen de twee zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
Help de dokter verzuipt eye filmmuseum 3
Help de dokter verzuipt eye filmmuseum 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.