Skip to content
NLEN
still uit Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio, US 1983)

Koyaanisqatsi

Godfrey Reggio / US, 1983 / 83 min.

Een profetische film over hoe we de Aarde uitputten en een cinematografisch pleidooi om de ecologische balans te herstellen, met muziek van Philip Glass. Een overweldigende film over het moderne leven – razend, hypnotisch en immersief.

poster Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio, US 1983)

Unieke filmprestatie: geen dialoog, geen acteurs, geen plot. Reggio's kritiek op onze industriële samenleving is gevat in virtuoos camerawerk. Wie eenmaal de openingsscène van Koyaanisqatsi heeft ervaren, vergeet nooit meer de hypnotische toestand waarin je dan komt en je ten volle beseft: de Hopi's hebben gelijk: het leven in de westerse door kapitaal aangedreven wereld is volledig uit balans geraakt. Daar zijn verder geen woorden, hoofdpersonen of een verhaal nodig.

De associatieve montage zit vol met veel timelapse opnames en slomo's van het moderne leven, gecombineerd met een baanbrekende minimal-musicscore van Philip Glass. Het is verbijsterend hoe immersief de film is. Je maakt mee hoe de aarde siddert terwijl de mens vooruit stuift in auto's en vliegtuigen, de grondstoffen verbrast en flatgebouwen opblaast omdat de mensen die er wonen zich niet laten standaardiseren.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Godfrey Reggio

Productiejaar

1983

Productieland(en)

US

Originele titel

Koyaanisqatsi

Lengte

83 min.

Taal

zonder

Ondertiteling

ZONDER

Drager

35mm

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
Illustratie van Joost Stokhof in geel en blauw op een zwarte achtergrond toont verschillende kleinere illustraties van cellen, amoeben, zeedieren, vissenkoppen en een menselijk skelet waar bloemen en planten uit de botten groeien (campagnebeeld Cinema Ecologica)

Why in Eye

Een film die ondanks zijn experimentele vorm al meteen bij uitbreng een breed publiek aansprak. Bijna veertig jaar oud, maar urgenter dan ooit.

still uit Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio, US 1983)
still uit Koyaanisqatsi (Godfrey Reggio, US 1983)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.