NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit L'événement (Audrey Diwan, FR 2021)

L'événement

L'événement

Bekijk trailer

Audrey Diwan / FR, 2021 / 100 min.

Je bent een begaafde student, geniet van het leven en raakt onverwacht zwanger. Audrey Dwan laat je voelen wat het betekent om een jonge vrouw te zijn in het Frankrijk van 1963, toen abortus bij de wet verboden was. L’événement kreeg de Gouden Leeuw van de Biennale, het filmfestival van Venetië.  

poster L'événement (Audrey Diwan, FR 2021)
Anne studeert Letteren in het Parijs van de vroege jaren zestig; ze is levendig, danst graag, discussieert over de verdiensten van Sartre en De Beauvoir en ontsnapt – zoals veel generatiegenoten – aan de sociale klasse van haar ouders.

Op een feestje heeft ze seks met een student en raakt zwanger. Anne weet: een kind krijgen en opvoeden betekent het einde van haar studie; ze is vastbesloten de foetus weg te laten halen. Haar huisarts weigert, ook de bevriende studenten reageren geschokt. De weken tellen door.

Morele verontwaardiging

Voor haar tweede speelfilm nam Audrey Diwan de (gelijknamige) roman van Annie Ernaux tot uitgangspunt. Ze vermeed historische setting en bij boekverfilmingen geijkte verteltechniek, en laat de kijker zoveel mogelijk in de huid kruipen van Anne (indrukwekkend vertolkt door Anamaria Vartolomei).

Behalve een psychologisch portret is L’événement ook een doorleefde vertelling over beknotting van seksuele vrijheid en morele verontwaardiging. Pas in 1975 zou abortus in Frankrijk bij de wet mogelijk worden.

Details

Regisseur

Audrey Diwan

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR

Originele titel

L'événement

Lengte

100 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit L'événement (Audrey Diwan, FR 2021)
still uit L'événement (Audrey Diwan, FR 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.