Skip to content
NLEN
still uit La dolce vita (Federico Fellini, IT/FR 1960)

La dolce vita

Federico Fellini / IT, FR, 1960 / 174 min.

Fellini’s nooit gedateerd rakende portret van de Romeinse jetset. Marcello Mastroianni is de door de wol geverfde, cynische sensatiejournalist Marcello, die een onverwachte passie opvat voor de zojuist in Rome gearriveerde hoogblonde voluptueuze ‘starlet’ Sylvia (Anita Ekberg).

poster La dolce vita (Federico Fellini, IT/FR 1960)

In Sylvia's kielzog bezoekt Marcello de feestjes van de Romeinse jetset en ontdekt dat onder de vernislaag van ‘het zoete leven’ verveling, twijfel en chaos schuilen.

De film is een schitterend portret in zwart-wit van de Italiaanse hoofdstad in de vroege jaren zestig. Fellini vond de perfecte vorm en stijl om het thema te verbeelden; Rome's aristocratie speelt zich­zelf, maar de beroemde Via Veneto, trefpunt van de internationale beau monde in de jaren zestig, werd in de studio nagebouwd.

La dolce vita geldt als een van de klassiekers uit de naoorlogse Italiaanse filmgeschiedenis, waarin grote acteurs en regisseurs het gezicht van de Europese cinema bepaalden. Fellini’s portrettering van een gefrustreerde society reporter die zich ogenschijnlijk onaangedaan door een decor van weke decadentie beweegt, was van grote invloed op Paolo Sorrentino’s La grande bellezza (2013).

Vertoning op 35mm.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Federico Fellini

Productiejaar

1960

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

La dolce vita

Lengte

174 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit La dolce vita (Federico Fellini, IT/FR 1960)
still uit La dolce vita (Federico Fellini, IT/FR 1960)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.