Skip to content
NLEN
La llorona jayro bustamante eye filmmuseum5

La Llorona

Jayro Bustamante / GT, FR, 2019 / 97 min.

Een oude generaal die wordt beschuldigd van genocide, een jonge Maya-vrouw en de wraak van een bovennatuurlijke kracht: de derde lange speelfilm van Jayro Bustamante neemt het bloedige verleden van Guatemala tot uitgangspunt. Het resultaat is een originele horrorvertelling met politieke inslag.

La llorona ps 1 jpg sd high

Het is het verhaal van vele Zuid- en Centraal-Amerikaanse landen: gepensioneerde, half demente generaals zitten, de handen in de schoot gevouwen, vredig te knikkebollen op de patio”s van hun villa”s. Aan diezelfde handen kleeft bloed: deze mannen hebben politieke tegenstanders doen verdwijnen en terreur uitgeoefend op de eigen bevolking.

guerillabewegingen

In La Llorona brengt Bustamante de geschiedenis in herinnering van de ruim dertig jaar durende oorlog van het Guatemalteekse leger tegen de Maya-bevolking; die werd ervan verdacht samen te spannen met communistisch geïnspireerde guerillabewegingen.

De regeringstroepen pleegden genocide op de indianen, hele dorpen werden uitgemoord – tot een veroordeling van de verantwoordelijken kwam het nooit, mede door het wegkijken van de VS.

kwade geest

Van dit gegeven weeft Bustamante (Ixcanul, Temblores) een allegorie met magisch-realistische inslag. Zijn generaal heet Enrique; ook hij wordt vrijgesproken en mag terugkeren naar zijn villa. Daar wordt de oude, demente man bezocht door een kwade geest, “La llorona”, een huilende vrouw die haar verdwenen kinderen beweent. Intussen neemt een nieuwe huishoudster, een jonge Maya-vrouw, haar intrek…

La Llorona was te zien op internationale filmfestivals zoals Venetië, San Sebastián en Londen. Hij viel verschillende malen in de prijzen, en won onder andere de Fedora Award voor beste film in de Venice Days-section.

voorfilm uit de collectie

Porselein reïncarneert horizontaal in de videoclip bij het nummer See You in Hell (Sema Bekirovic, NL 2014, 3”, geen dialoog) van Eilander.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul language

Regisseur

Jayro Bustamante

Productiejaar

2019

Productieland(en)

GT, FR

Originele titel

La Llorona

Lengte

97 min.

Taal

Spaans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

La llorona jayro bustamante eye filmmuseum6
La llorona jayro bustamante eye filmmuseum8 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.