NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit La notte (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

La notte

La notte

Michelangelo Antonioni / IT, FR, 1960 / 122 min.

Gestileerd drama over spirituele leegte in de naoorlogse periode. Marcello Mastroianni is de vastgelopen Milanese schrijver Giovanni, Jeanne Moreau zijn vervreemde echtgenote Lidia en Monica Vitti de verveelde flirt. Deze film inspireerde Ivo van Hove tot het theaterstuk Antonioni Project: zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster La notte (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

In La notte blijkt het zo aantrekkelijk vormgegeven leven van de Milanese elite – men bewoont glanzend moderne flats, kleedt zich in maat- en mantelpak en verplaatst zich per sportauto over de nieuwe ringwegen – bedrieglijk; achter de façade van goede smaak, rinkelende ijsblokjes in de Campari en beleefd-beschaafde gesprekjes schuilt de verveling.

Marcello Mastroianni (dit keer niet onder de regie van zielsverwant Fellini, maar in handen van de strenge intellectueel Antonioni) vertolkt een schrijver die zich emotioneel uitgehold voelt; zijn echtgenote Lidia (Jeanne Moreau) is van hem vervreemd en zijn flirts met diverse vrouwen brengen geen verlossing.

Ontnuchterende kijk

La notte vormt met L’avventura en L’eclisse de ‘liefdestrilogie’ waarmee Antonioni begin jaren zestig naam maakte als filmvernieuwer; niet de dialoog of de handeling stuwt de vertelling voort, maar de precieze beeldmontage. Gevoelens van vervreemding en haperende communicatie drukt Antonioni uit in een uitgekiende mise-en-scène en fotografische opnamen van steden en landschappen. Jeanne Moreau, Marcello Mastroianni en Monica Vitti geven Antonioni’s ontnuchterende kijk op de moderniteit overtuigend vorm.

Antonioni Project

Voor het ambitieuze Antonioni Project verweefde Ivo van Hove drie films van Antonioni tot één toneelstuk over liefde in moderne tijden. Scènes uit L’avventura (1960), La notte (1961) en L’eclisse (1962), alledrie te zien in Eye, wisselden elkaar af, zie de tentoonstelling All About Theatre About Film in Eye.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michelangelo Antonioni

Productiejaar

1960

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

La notte

Lengte

122 min.

Taal

Italiaans, Frans, Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
All About Theatre About Film: Antonioni Project (naar Michelangelo Antonioni) (2009) © Jan Versweyveld
still uit La notte (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)
still uit La notte (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.