Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit La ruche (Christophe Hermans, BE 2021)

La ruche

Bekijk trailer

Christophe Hermans / BE, 2021 / 81 min.

Lange tijd beet regisseur Christophe Hermans zijn tanden stuk op het plan voor een film over zijn relatie met zijn moeder. Toen hij op de roman La ruche van Arthur Loustalot stuitte, over een disfunctioneel gezin van een moeder en haar drie dochters, viel alles op zijn plaats.

poster La ruche (Christophe Hermans, BE 2021)
'Ruche' betekent bijenkorf, de symbolische benaming voor het appartement uit het speelfilmdebuut van de Waalse documentairemaker Christophe Hermans. Moeder Alice woont er samen met haar drie dochters, maar door haar bipolaire stoornis is er van een normaal gezinsleven allang geen sprake meer. Omdat de vader afwezig is, komt alle verantwoordelijkheid op de schouders te rusten van oudste dochter Marion, die in een onmogelijke spagaat wordt gedwongen. De zorg voor moeder en zusjes versus het verlangen naar vrijheid.

De voortdurende stemmingswisselingen vergden nogal wat van het inlevingsvermogen van de vier actrices, die elkaar qua intensiteit geen strobreed toegeven. Het maakt La ruche tot een film met het rauwe en levensechte van Hermans oorspronkelijke stiel, de documentaire, en vergelijkbaar met het werk van de eveneens Waalse broers Dardenne. Pikant detail: actrice Ludivine Sagnier als Alice en Bonnie Duvauchelle al jongste dochter Louise zijn ook in werkelijkheid moeder en dochter.

Details

Regisseur

Christophe Hermans

Productiejaar

2021

Productieland(en)

BE

Originele titel

La ruche

Lengte

81 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit La ruche (Christophe Hermans, BE 2021)
still uit La ruche (Christophe Hermans, BE 2021)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.