Skip to content
NLEN
B991 vieetpassion 001

La Vie et la passion de Notre Seigneur Jésus Christ

Twee bizarre orgels gaan de strijd aan met elkaar. Tijdens de voorstelling ontstaat er live een nieuwe soundtrack met een collage van donderpreken en verhalen door Rikko Voorberg, Matteo Mijderwijk op missionarisorgel en beats van performer Rik Zutphen (loopstation). In de film worden de wonderen van Jezus op de wijze van Méliès-feeërieken verbeeld. De film is ingekleurd met prachtige Pathé-color.

La vie et la passion de notre seigneur jesus christ a04996 0

Vroege verfilming van het lijdensverhaal van Jezus. Met theatraal geënsceneerde passiespelen probeerden de firma Pathé en hun concurrenten de burgerij gunstig te stemmen voor het medium film door dit een kunstzinniger imago te verschaffen.Deze prille cinematografische verbeelding van de evangeliën zijn intieme, pittoreske tafereeltjes, waarin onder andere de bruiloft te Kanaan, de genezingen, de wonderbaarlijke visvangst, het laatste avondmaal, en de kruisiging en opstanding van Jezus Christus tot leven worden gebracht.De passiefilm is theatraal geënsceneerd in de vorm van tableaux vivants met een episodisch karakter. De wonderen van Jezus zijn op de wijze van Méliès-feeërieken verbeeld. Cameraman en trucagespecialist zou Segundo de Chomón zijn geweest.De vertoonde kopie uit de befaamde Desmet-collectie van EYE is ooit door EYE ontdaan van de lange geschreven bijbelteksten in beeld; waarbij de originele Pathé-versie als leidraad genomen is. De Nederlandse versie - in prachtig Pathé-color - verkrijgt hierdoor weer een vloeiend ritme. Live muzikale begeleiding door Matteo Mijderwijk (piano/orgel) en Rik Zutphen (loopstation).

Vertoning bij de tentoonstelling Jean Desmets droomfabriek in EYE.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Jean Desmets Droomfabriek

Van 13 december 2014 tot en met 12 april 2015 wijdde Eye een tentoonstelling aan een van de interessantste periodes uit de filmgeschiedenis aan de hand van de collectie van Jean Desmet (1875-1956).

Lees meer
campagnebeeld Jean Desmets Droomfabriek
B991 vieetpassion 002
B991 vieetpassion 003
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.