Skip to content
NLEN
Lasthouse1

Last House on the Left, The

Wes Craven / US, 1972 / 84 min.

De tentoonstelling Cinema Remake gaat vergezeld van een filmprogramma waarin onverwachte relaties tussen filmtitels worden gelegd. Wes Cravens geruchtmakende rape-revenge-thriller uit 1972, destijds door eerbiedwaardige filmcritici aangehaald als voorbeeld van gevaarlijke ‘schok-om-de-schok-horror’, blijkt losjes gebaseerd op Ingmar Bergmans gelauwerde De maagdenbron uit 1960.

Lasthouseposter

Wie baseert zich op wie? De grote Zweedse cineast Ingmar Bergman maakte voor zijn Oscarwinnende film De maagdenbron (Jungfrukällan) gebruik van een Zweedse volksvertelling uit de dertiende eeuw, waarin een nietsvermoedende boerendochter in het bos wordt verkracht en vermoord. Haar vader vermoordt op zijn beurt de daders wanneer deze bij hem onderdak komen vragen; op de plek van de verkrachting, waar de fanatiek religieuze vader een kerk wil laten bouwen, ontspringt spontaan een bron, de maagdenbron.

Wes Craven pikte het gegeven van wraak door bloedverwanten op en vertimmerde de sage tot een verhaal over een Charles Manson-achtige groep die twee meisjes martelt, verkracht en vermoordt. Over the top revenge is het dramaturgisch enig juiste antwoord op deze misdaad, wraak die door Craven met vakkundige hand wordt ingezet om van zijn bewerking een exploitation classic te maken. “Ziek” en “weerzinwekkend” luidde destijds het oordeel van de filmpers die tevens wees op het “nauwelijks te geloven” gegeven dat Craven Bergmans artistiek zo verantwoorde film tot uitgangspunt had genomen. In Engeland werd de film pas in 2009 vrijgegeven voor vertoning.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Wes Craven

Productiejaar

1972

Productieland(en)

US

Originele titel

Last House on the Left, The

Lengte

84 min.

Drager

Onbekend

Onderdeel van

Cinema Remake

De tentoonstelling Cinema Remake – Art & Film in Eye toonde van 23 maart tot en met 1 juni 2014 het werk van filmmakers en kunstenaars die bestaande films als uitgangspunt nemen om iets radicaal nieuws te creëren.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Remake – Art & Film
Lasthouse2
Lasthouse4 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.