Skip to content
NLEN
2 11

Last Wave, The

Peter Weir / AU, 1977 / 106 min.

Foam presenteert een tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Geert Goiris, wiens foto’s – portretten, landschappen en architectuuropnamen – van een beklemmende post-apocalyptische sfeer getuigen. In samenspraak met de kunstenaar vertoont EYE in eigen huis een paar klassieke voorbeelden van filmische post-apocalyptica. Daarin mag The Last Wave van Peter Weir niet ontbreken.

Poster 20

Twee jaar na zijn doorbraakfilm Picnick at Hanging Rock (1975) – over de geheimzinnige verdwijning van een paar schoolkinderen en hun leraar bij Ayers Rock – kreeg regisseur Peter Weir volop lof voor zijn vertelling over droomtijd, occulte fenomenen en de verwikkelingen rond een mysterieuze moord. In The Last Wave verdedigt advocaat David Burton (Richard Chamberlain) vijf Aboriginals die worden verdacht van de moord op een medestamlid, in een steeg in Sidney. Overtuigend bewijs is er echter niet.

Gaandeweg het onderzoek ziet Burton zich geconfronteerd met onverklaarbare zaken: kikkers wurmen zich in groten getale uit de bodem van z”n tuin, hagelstenen ter grootte van een tennisbal kletteren neer, stromen water gulpen uit de autoradio.

Een van de verdachte Aboriginals bezoekt hem in zijn dromen; op den duur weet Burton niet meer in welke realiteit hij zich bevindt: de echte, die van de droomtijd –of is hij al voorbij de eindtijd? Hitchcock-achtige beklemming en verwarring neemt bezit van z”n geest. Zoals de oude Aboriginal zegt: “De droom is een schaduw… van wat echt is.”

De film zal worden ingeleid door filmjournalist Barend de Voogd.

Details

Regisseur

Peter Weir

Productiejaar

1977

Productieland(en)

AU

Originele titel

Last Wave, The

Lengte

106 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

3 15
4 9
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.