Skip to content
NLEN
still uit L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

L'avventura

Michelangelo Antonioni / IT, FR, 1959 / 134 min.

Tijdens een cruise voor de Italiaanse kust verdwijnt een jonge vrouw van boord. Haar verloofde en haar beste vriendin beginnen een zoektocht – en blijken steeds meer voor elkaar te voelen. L’avventura is het eerste deel van Antonioni's ‘liefdestrilogie’, alle drie met Monica Vitti in de hoofdrol.

poster L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

Vervreemding, isolement en spaarzame dialoog zijn kenmerkend voor de trilogie, waarin mannen en vrouwen hun best doen elkaar te vinden maar steeds verder van elkaar verwijderd raken.

Het uitgangspunt lijkt simpel: Anna, een gefortuneerde jonge vrouw (Lea Massari) verdwijnt tijdens een boottocht voor de Zuid-Italiaanse kust en wordt gezocht door haar verloofde Sandro en haar beste vriendin Claudia (Monica Vitti). De zoektocht voert de twee over een rotsig, winderig en onherbergzaam eiland, met onverwachte gevolgen. Eerder onuitgesproken gevoelens komen aan de oppervlakte.

De film werd bij de première in Cannes uitgejouwd: de onopgeloste verdwijning werd als een scenario-technisch affront ervaren. Na een steunactie mocht Antonioni toch de Juryprijs in ontvangst nemen.

De trilogie geldt als baanbrekend. Antonioni dacht in exact gestileerde beelden; verhalende dialogen en actiescènes stonden volgens de regisseur de psychologie van de personages in de weg; gevoelens van vervreemding en de haperende communicatie tussen geliefden drukte hij uit in een uitgekiende mise-en-scène en prachtig gekadreerde, desolate opnamen van steden en landschappen.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Michelangelo Antonioni

Productiejaar

1959

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

L'avventura

Lengte

134 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Drie klassiekers per week, geselecteerd door de programmeurs van Eye, vertoond op het grote doek, indien mogelijk op 35mm.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still uit L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)
still uit L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT/FR 1960)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.