NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT 1960)

L'avventura

L'avventura

Michelangelo Antonioni / IT, FR, 1959 / 134 min.

Tijdens een cruise voor de Italiaanse kust verdwijnt een jonge vrouw van boord. Haar verloofde en haar beste vriendin beginnen een zoektocht – en blijken steeds meer voor elkaar te voelen. L’avventura is het eerste deel van Antonioni's ‘liefdestrilogie’, alle drie met Monica Vitti in de hoofdrol. Deze film inspireerde Ivo van Hove tot het theaterstuk Antonioni Project: zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT 1960)

Vervreemding, isolement en spaarzame dialoog zijn kenmerkend voor de trilogie, waarin mannen en vrouwen hun best doen elkaar te vinden maar steeds verder van elkaar verwijderd raken.

Het uitgangspunt lijkt simpel: Anna, een gefortuneerde jonge vrouw (Lea Massari) verdwijnt tijdens een boottocht voor de Zuid-Italiaanse kust en wordt gezocht door haar verloofde Sandro en haar beste vriendin Claudia (Monica Vitti). De zoektocht voert de twee over een rotsig, winderig en onherbergzaam eiland, met onverwachte gevolgen. Eerder onuitgesproken gevoelens komen aan de oppervlakte.

De film werd bij de première in Cannes uitgejouwd: de onopgeloste verdwijning werd als een scenario-technisch affront ervaren. Na een steunactie mocht Antonioni toch de Juryprijs in ontvangst nemen.

De trilogie geldt als baanbrekend. Antonioni dacht in exact gestileerde beelden; verhalende dialogen en actiescènes stonden volgens de regisseur de psychologie van de personages in de weg; gevoelens van vervreemding en de haperende communicatie tussen geliefden drukte hij uit in een uitgekiende mise-en-scène en prachtig gekadreerde, desolate opnamen van steden en landschappen.

Antonioni Project

Voor het ambitieuze Antonioni Project verweefde Ivo van Hove drie films van Antonioni tot één toneelstuk over liefde in moderne tijden. Scènes uit L’avventura (1960), La notte (1961) en L’eclisse (1962), ook te zien in Eye, wisselden elkaar af, zie de tentoonstelling All About Theatre About Film in Eye.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michelangelo Antonioni

Productiejaar

1959

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

L'avventura

Lengte

134 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP, 35mm

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
All About Theatre About Film: Antonioni Project (naar Michelangelo Antonioni) (2009) © Jan Versweyveld
still uit L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT 1960)
still uit L’Avventura (The Adventure) (Michelangelo Antonioni, IT 1960)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.