NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Le bonheur eye filmmuseum 3

Le bonheur

Le bonheur

Agnès Varda / FR, 1965 / 85 min.

François, een gelukkig getrouwde timmerman, wordt per ongeluk verliefd op een jonge vrouw. Vreemd genoeg versterkt zijn affaire juist zijn gevoelens voor zijn vrouw en kind. Maar hoe vertelt hij hen dit? Een ironisch portret van het burgerlijke gezinsleven, in pastelkleuren geschoten, gelardeerd met muziek van Mozart.

Poster le bonheur eye filmmuseum

Hoewel hij gelukkig getrouwd is met de aardige Thérèse (Claire Drouot), die kleding maakt vanuit huis, begint de jonge vader François (Jean-Claude Drouot) een affaire met een postbeambte. Hij hoopt zo nog gelukkiger te worden, ook met zijn eigen gezin, maar zijn daden eisen onvermijdelijk hun tol. Le bonheur is een van Agnès Varda's meest provocerende films. Ze onderzoekt op bedrieglijk vrolijk wijze de ideeën van trouw en geluk in een moderne, egocentrische wereld.

Varda's presenteert haar gelaagde en ironische film als een klassieke liefdesdriehoek, gefilmd in levendige kleuren en vol visuele verwijzingen naar de impressionistische schilderkunst. Acteurs Jean-Claude en Claire Drouot waren ook in het echt getrouwd.

De magie van het alledaagse

Als schrijver en regisseur was grande dame Agnès Varda (1928-2019) een belangrijke stem in de Franse en Europese cinema en de kunstwereld, met een bijzonder oog voor de magie van het alledaagse. Haar sociaal bewogen werk is avontuurlijk, kritisch, bewogen en empathisch.

Met haar eerste speelfilm Cléo de 5 à 7 (1962) plaatste ze zich in de voorste rijen van de door mannen gedomineerde filmstroming van de Nouvelle Vague. Later maakte ze faam met sprankelende autobiografische documentaires. In 2014 eerde de European Film Academy haar met een Lifetime Achievement Award.

Details

Regisseur

Agnès Varda

Productiejaar

1965

Productieland(en)

FR

Originele titel

Le bonheur

Lengte

85 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Le bonheur eye filmmuseum 1
Le bonheur eye filmmuseum 4