NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit L'Eclisse (Michelangelo Antonioni, IT 1962)

L'eclisse

L'eclisse

Michelangelo Antonioni / IT, FR, 1962 / 126 min.

Aliain Delon speelt de in strak pak gestoken Milanese beursjongen Piero. Hij wordt de nieuwe vriend van Vittoria (Monica Vitti), die hij koeltjes benadert. Deze film inspireerde Ivo van Hove tot het theaterstuk Antonioni Project: zie de tentoonstelling All About Theatre About Film.

poster L'Eclisse (Michelangelo Antonioni, IT 1962)

Vittoria heeft haar jaloerse minnaar aan de kant gezet; de materialistische Piero weet evenmin de behoefte aan een stabiele relatie van de emotioneel gesloten Vittoria te beantwoorden.

Na zijn optreden in Plein soleil (1960) raakten grote Europese regisseurs geïnteresseerd in Alain Delons acteren. Antonioni contracteerde de jonge Fransman voor het derde deel van zijn liefdestrilogie over de moeizame man-vrouwverhouding, L'eclisse. Net als in La notte (1960) en L'avventura (1960) is de sfeer van vervreemding en isolement overheersend.

Gevoelens van vervreemding zijn kenmerkend voor deze films waarin geliefden elkaar proberen te vinden. Ook in L’eclisse staat de precies gekadreerde fotografie van lege straten, verstilde buitenwijken en koel-modernistische interieurs symbool voor de gevoelens van vervreemding en de haperende communicatie tussen geliefden. Cineast Martin Scorsese, kenner van de Italiaanse cinema, omschreef de film als 'meer gedicht dan verhaal'.

Antonioni Project

Voor het ambitieuze Antonioni Project verweefde Ivo van Hove drie films van Antonioni tot één toneelstuk over liefde in moderne tijden. Scènes uit L’avventura (1960), La notte (1961) en L’eclisse (1962), ook te zien in Eye, wisselden elkaar af, zie de tentoonstelling All About Theatre About Film in Eye.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Michelangelo Antonioni

Productiejaar

1962

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

L'eclisse

Lengte

126 min.

Taal

Italiaans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted, DCP

Onderdeel van

All About Theatre About Film

Film en theater beïnvloeden elkaar doorlopend. Om die kruisbestuiving tussen de twee werelden te vieren, nodigde Eye toneelregisseur Ivo van Hove en scenograaf Jan Versweyveld uit om een tentoonstelling samen te stellen.

Lees meer
All About Theatre About Film: Antonioni Project (naar Michelangelo Antonioni) (2009) © Jan Versweyveld
still uit L'Eclisse (Michelangelo Antonioni, IT 1962)
still uit L'Eclisse (Michelangelo Antonioni, IT 1962)

Nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.