NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Researchlabs 2021: Universiteit Leiden

Leiden University: Gepaste Afstand

Vragen over wat ‘de juiste afstand’ is in verschillende relaties binnen de cinema – tussen de filmmaker en zijn onderwerpen/acteurs of tussen de mensen en locaties op het scherm en het publiek, om er maar twee te noemen – vormen vaak de kern van debatten over ‘controversiële’ of ‘schokkende’ films.

Poster Researchlabs 2021 Universiteit Leiden
Sommige van de mooiste, pijnlijkste en meest tot nadenken stemmende momenten in de filmgeschiedenis zijn vaak die waarin het niet meer duidelijk is waar deze ‘gepaste afstand’ ligt. We voelen ons op een vreemde manier verloren wanneer we te dicht op iets worden geduwd waarvan we vinden dat we er van weg moeten blijven, of wanneer we te ver worden weggetrokken van iets waarvan we vinden dat het intiem moet zijn. Dit soort cinematografische ervaringen zijn ongemakkelijk omdat ze ons dwingen afstanden en grenzen onder ogen te zien. Ze vragen ons waar we de grenzen trekken en waarom.

De drie films in dit programma – van kunstenaars en filmmakers Frans Zwartjes, Moniek Toebosch en Aryan Kaganof (Ian Kerkhof) – zijn stuk voor stuk uitstekende voorbeelden van experimenteel werk dat Nederland verkent als een paradoxale ruimte vol innerlijke spanning. Met zijn liberale wetgeving is Nederland een land waar veel is toegestaan, maar waar (zelf)censuur en grenzen op gecamoufleerde manieren worden afgedwongen. Deze films, die allemaal op onconventionele wijze zijn gedraaid, doorkruisen de comfortabele positie die de bioscoopbezoeker gewoonlijk wordt gegund, om de geïnternaliseerde notie van de filmkijker van wat ‘een gepaste afstand’ is, te onderzoeken.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

58 min.

Voertaal

Engels

Onderdeel van

Researchlabs

In 2012 bescheiden begonnen en inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks eendagsfestival: Best of Researchlabs viert zijn tienjarig bestaan met een optreden van de anarchistische band LUza CULT, de vertoning van de winnende film en nieuw werk van drie eerdere Researchlab-winnaars.

Lees meer
Campagnebeeld Researchlabs 2021