NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Lemohang Jeremiah Mosese, Bodies of Negroes. I Will Sculpture God, Grim and Benevolent (2021); © Studio Hans Wilschut

Lemohang Jeremiah Mosese: “Resistance is part of the process”

Tijdens de specials bij de tentoonstelling Vive le cinéma! maken gasten en makers uit de expositie een reis door hun filmoeuvre. Deze avond staat in het teken van Lemohang Jeremiah Mosese, die in Eye aanwezig is om te spreken over zijn werk. Jeremiah Mosese gaat aan de hand van zijn korte films in op de rol die ruimte, landschap en locatie spelen in zijn werk.

poster Vive le cinéma! Tentoonstelling + film, talks & events

Met zijn films Mother I am Suffocating. This Is my Last Film About You (2018) en This Is Not a Burial, It’s a Resurrection (2019) is Lemohang Jeremiah Mosese (Lesotho, 1980) een van de meeste energieke en originele stemmen in het hedendaagse filmlandschap. Zijn films bewegen zich in vorm, stijl en thematiek tussen het politieke en het spirituele, het persoonlijke en het universele. Ze verbinden het postkoloniale landschap aan oudere orale verhaaltradities. Hij zoekt daarbij ook steeds naar avontuurlijke vormen en beeldcombinaties.

Tegen Senses of Cinema vertelde hij ooit dat weerstand een van de belangrijkste drijvende krachten is achter zijn artistieke praktijk. Verzet tegen het verdwijnen van traditionele leefgemeenschappen door gentrificatie bijvoorbeeld, maar ook een meer filosofisch protest tegen de onvermijdelijkheid van de pijl van de tijd of de cycli van het leven. En een kunstzinnige vorm van tegenstand, waarbij creatie en inspiratie ontstaan op het moment dat er breuklijnen in zijn artistieke praktijk zichtbaar worden.

Onder leiding van Jan Pieter Ekker en Dana Linssen gaat hij aan de hand van zijn korte films en fragmenten uit zijn langere werk in op de rol die ruimte, landschap en locatie spelen in zijn werk.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2021

Lengte

119 min.

Moderator

Jan Pieter Ekker & Dana Linssen

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Onderdeel van

Vive le cinéma! Art & Film

Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het filmmuseum en de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) hebben Eye en het IFFR vijf belangrijke filmregisseurs uit vijf verschillende werelddelen benaderd. Hiermee vieren Eye en IFFR de grenzeloze kracht en diversiteit die zo essentieel is voor hun programmering.

Lees meer
campagnebeeld Vive le cinéma!, werk van Leopold Emmen

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.