Skip to content
NLEN
Leonie actrice en spionne eye filmmuseum 2

Leonie actrice en spionne

Annette Apon / NL, 2020 / 85 min.

Actrice Leonie Brandt gebruikte haar talent om een briljante spionne te worden. Ze infiltreerde in de hoogste politieke regionen van nazi-Duitsland, waar ze een web van intriges en mysteries weefde. Wie was deze vrouw? Regisseur Annette Apon reconstrueert Brandts levensverhaal op de grens van feit en fictie, met behulp van oude filmscènes uit de Eye-collectie. Met Cas Enklaar en Rifka Lodeizen (stem).

Poster leonie actrice en spionne eye filmmuseum

Leonie Brandt (1901-1978) droomde ervan om actrice te worden. Haar speltalent kwam volledig tot bloei toen ze voor de Nederlandse inlichtingendienst in nazi-Duitsland als spionne ging werken. Een gevaarlijk spel: Leonie werd gearresteerd en naar concentratiekamp Ravensbrück gedeporteerd met een doodsvonnis.

gevreesd

Brandt overleefde en maakte na de oorlog deel uit van het team dat Duitse oorlogsmisdadigers verhoorde. Ook een aantal prominente Nederlanders, onder wie prins Bernhard, vreesde Leonie om wat ze wist over hun doen en laten tijdens de bezetting.

Om het portret van deze mysterieuze vrouw te schetsen (wie kende haar echt?) maakte regisseur Annete Apon gebruik van scènes uit oude films die bewaard zijn gebleven in de Eye-collectie. Samen vormen ze een reconstructie, een portret van een vergeten leven, gedragen door een geënsceneerd gesprek tussen een onderzoeker van het NIOD, gespeeld door Martijn van der Veen, en Leonie”s advocaat Besier, gespeeld door Cas Enklaar.

juryprijs NFF

Annette Apon (1949) studeerde aan de Filmacademie en kreeg bekendheid als documentairemaker en medeoprichter van het politiek geëngageerde filmcollectief Amsterdams Stadsjournaal en kritisch filmblad Skrien. Apon maakte ook speelfilms, waaronder het veelgeprezen Golven (1982). Voor de documentaire over actrice Fien de la Mar, Giovanni. Een leven is niet genoeg (2016), kreeg ze de juryprijs van het Nederlands Film Festival.

Details

Persons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceScenes from this movie may cause fear

Regisseur

Annette Apon

Productiejaar

2020

Productieland(en)

NL

Originele titel

Leonie actrice en spionne

Lengte

85 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Leonie actrice en spionne eye filmmuseum 6
Leonie actrice en spionne eye filmmuseum 1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.