NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Les glaneurs et la glaneuse 1 0

Les glaneurs et la glaneuse

Agnès Varda / FR, 2000 / 82 min.

Bijzonder mooi portret van Franse sprokkelaars, onder wie Agnès Varda zelf. Los en impulsief filmde ze op het platteland en langs de kust, met veel speelsheid en zelfrelativering. Eerbetoon aan Agnès Varda, die op 29 maart op 90-jarige leeftijd is overleden.

Poster les glaneurs et la glaneuse 1

Arenlezers worden ze wel genoemd, de sprokkelaars die na de oogst de restanten oprapen. De nouvelle vague-veteraan Agnès Varda volgt er een paar in haar bijzonder mooie documentaire Les glaneurs et la glaneuse. De wijngaarden in de Bourgogne liggen bezaaid met schriele, uitgedroogde druiventrossen. In die streek is het voor buitenstaanders verboden om de gevallen trossen op te rapen; de wijnboer laat ze liever verschrompelen dan dat vreemden ermee aan de haal gaan.

oesters rapen

Ook de mensen die na een zware storm en bij eb de oesters om het eiland Noirmoutier willen oprapen, worden angstvallig buiten de paaltjes gehouden. Agnès Varda nam het negentiende-eeuwse schilderij 'Les glaneurs' van Jean-François Millet als uitgangspunt, en zocht naar mensen die tegenwoordig nog leven van verweesde (etens)waren. Het blijkt een onderwerp met onvermoede diepgang. Varda laat weer eens zien dat elk gegeven, hoe simpel ook, kan uitgroeien tot een rijk en relevant verhaal.

zonder uitgestippelde route

Varda filmt los en impulsief, zonder vastomlijnd scenario en uitgestippelde route. Ze houdt van het toeval, en slaat op haar reis door Frankrijk regelmatig een zijweg in. Varda heeft haar documentaire dan ook met veel speelsheid en zelfrelativering gemaakt. Op luchtige wijze laat ze zien dat sprokkelen een wezenlijke mentale activiteit is: ze verzamelt zelf ook beelden om de vergeetachtigheid de baas te zijn. Ze is de glaneuse uit de titel.

Details

Regisseur

Agnès Varda

Productiejaar

2000

Productieland(en)

FR

Originele titel

Les glaneurs et la glaneuse

Lengte

82 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Les glaneurs et la glaneuse 6 0
Les glaneurs et la glaneuse 3 0